No1 Estate Agents in Cyprus

 LoginAssociates Wanted |  Enquiry Form | Downloads

UK FREE PHONE 0800 032 6203
INTERNATIONAL 00 357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Παράδειγμα προς μίμηση - Ντουπάι

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ
Chartered Surveyors
Εκτιμητές Ακινήτων - Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

8 Απριλίου 2007

Επειδή πιστεύουμε ότι η επιμόρφωση και η απόκτηση ευρύτητας πνεύματος θα πρέπει να αποτελεί συνεχή στόχο για οποιοδήποτε ασχολείται με την ανάπτυξη ακινήτων, ιδιαίτερα στο μικρό αυτό νησί με τα αναπόφευκτα του στεγανά, επισκεφθήκαμε πρόσφατα το Ντουπάι, για να γνωρίσουμε από κοντά τον οικοδομικό οργασμό μεγάλης κλίμακας που αυτή η μικρή χώρα (το Ντουπάι) περνά αυτήν την περίοδο. Με στόχο να καταστεί το Ντουπάι ένα κράτος υπηρεσιών και εμπορίας, όχι μόνο περιφερειακής αίγλης, αλλά και με στόχο την Ευρώπη/Άπω Ανατολή, το Κράτος του Ντουπάι υιοθέτησε μια συνειδητή Κρατική πολιτική προς επίτευξη αυτού του στόχου. Τούτο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο διότι το Ντουπάι έχει μεν πετρέλαια, αλλά τα εισοδήματα του/αποθέματα του, αναμένεται ότι θα εξαλειφθούν στα επόμενα 8-12 χρόνια. ΄Έχει, ως εκ τούτου, με ένα στρατηγικό σχέδιο προσπαθήσει να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, οικιστική ανάπτυξη και υπηρεσίες, εφαρμόζοντας διάφορα εμφάνταστα προγράμματα, τα οποία και ασφαλώς, χωρίς τα εισοδήματα των εκατομμυρίων από τα πετρέλαια, δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει. Στον τομέα που ενδιαφέρει την στήλη αυτή, της ανάπτυξης ακινήτων και του ποιοτικού τουρισμού, αναφέρουμε ότι κατασκευάζονται τώρα:

The Palm - Dubai(α) Η μαρίνα με οικιστική ανάπτυξη – The Palm Island. Μια τεχνητή πόλη 6000 κατοικιών με όλες τες υπηρεσίες, που κατασκευάζεται μέσα στον Περσικό Κόλπο με επίχωση από άμμο. Κάθε πολιτικός μηχανικός με αξιώσεις στον τομέα αυτό, θα πρέπει να το επισκεφθεί, διότι το έργο αυτό αποτελεί ένα μοναδικό, εμφάνταστο έργο, με το ανάλογο διεθνές ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς πολιτικής μηχανικής, όσο και από οικονομικής άποψης. Αναφερόμεθα ειδικά στον τομέα αυτό λόγω και της επικείμενης κατασκευής των μαρίνων στην Κύπρο με τες παρόμοιες αρχές. Το έργο αυτό αναμένεται να παραδοθεί αρχές του 2008.

The World - Dubai(β) Η μεγάλη επιτυχία του Palm Island (πωλήθηκαν όλες οι κατοικίες), ακολούθησε το δεύτερο παρόμοιο έργο (Palm Island II) και το τρίτο Ο Κόσμος (The World). Εδώ η κάθε χώρα του κόσμου σχηματίζεται εντός του ωκεανού (σε απόσταση 10 χλμ. από την παραλία), σε μικρό νησάκι, σε τετράγωνα 100 χ 100 μ. και ο κάθε αγοραστής αγοράζει ανάλογα την “χώρα” του, ή μέρος αυτής υπό μορφή νησιού. Η Αγγλία π.χ. αγοράστηκε, (πληροφορούμεθα χωρίς δέσμευση), από τον τραγουδιστή Rod Steward για $27 εκ., ενώ εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων από την Αυστραλία, αγόρασε όλα τα νησιά που αποτελούν την Αυστραλία. Ζητήσαμε από τους κατασκευαστές να μας υποδείξουν και την Κύπρο μας, αλλά μας υπενθύμισαν ότι είναι τόσο μικρή, που θα ήτο αδύνατον να την κατασκευάσουν, αλλά “για κάποια τιμή, όλα είναι πιθανά”, μας δήλωσαν.

(γ) ΄Ενα νέο έργο που προγραμματίζεται (στόχος 2010) είναι ένα νέο κανάλι θάλασσας στην ενδοχώρα, που θα σχηματίζει ένα κύκλο από την θάλασσα και θα καταλήγει σε αυτή, ένθεν και ένθεν, στο οποίο θα υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη.

Dubai Marina Towers(δ) Πρόσθετη νέα μαρίνα του κράτους αυτού, μόλις έχει αποπερατωθεί και αναπτύσσεται με 89 πολυκατοικίες κατά μέσο όρο των 70 ορόφων, ενώ το πιο μεγάλο ξενοδοχείο του κόσμου (Ατλαντίς) θα ανεγερθεί με επίχωση εντός της θάλασσας.

Κλπ κλπ

Τι είναι εκείνο λοιπόν και το Ντουπάι ξαφνικά έγινε τόσο ελκυστικό και γιατί αυτό το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την οικοδομική του ανάπτυξη; Ποιος ο ρόλος του Κράτους σε αυτήν την προσπάθεια και ποιος ο ρόλος των ξένων εργατών (1.2 εκ. ξένοι εργάτες σε 300.000 ντόπιους). Σίγουρα το θέμα θα αποτελέσει το αντικείμενο μελετών και τες πιθανές επιπτώσεις αυτής της μεγάλης ανάπτυξης στο μέσο/μακρο διάστημα, διότι με αυτά τα δεδομένα, σε ένα “ημι-ισλαμικό” Κράτος, είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει τες μελλοντικές του εξελίξεις. Εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι:

Παρ’ όλου του δύσκολου κλίματος του (μέσος όρος 45 βαθμοί ολόχρονα, εκτός από 2 μήνες με 35 βαθμούς και με ανυπόφορη υγρασία και σκόνη) η οικοδομική του ανάπτυξη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία (το 18% των οικοδομικών γερανών του κόσμου βρίσκεται στο Ντουπάι!!), αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τοπική και διεθνής ζήτηση για ακίνητα στην περιοχή και αυτό παρά τες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Γίνεται εκτεταμένη χρήση πολύτιμου νερού τόσο για ανθρώπινους, όσο και για σκοπούς πρασίνου, από αφαλάτωση και βιολογικά συστήματα.

΄Εργα υποδομής, όπως νέο αεροδρόμιο, νέο γήπεδο γκολφ, νέα ξενοδοχεία υπερπολυτελείας, όλων των ειδών τα εμπορικά κέντρα, με όλες τες γνωστές μάρκες, σχετικά χαμηλό κόστος διαμονής ξενοδοχείων/έξοδα διασκέδασης, παντός ποιότητας εστιατόρια, άψογη εξυπηρέτηση, “ευκαιρίες” για αγορά κατοικιών/ διαμερισμάτων για ιδίαν κατοίκηση από ξένους ή/και για ενοικίαση (ως επένδυση) είναι μερικά από τα προσόντα.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής, μας εντυπωσίασε:

Το εμφάνταστο των πολυώροφων κτιρίων με εκτεταμένη χρήση γυαλιού (και με ψηλό κόστος κλιματισμού), ενώ ουρανοξύστες των 100 ορόφων μπορούν και είναι από πλευράς αρχιτεκτονικής πολύ όμορφοι.

Grand Al-Hyatt - Dubai Ξενοδοχεία όπως το Grand Al-Hyatt, αλλά ιδιαίτερα εκείνο του Burj-Al-Arab αποτελούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το δε δεύτερο ξενοδοχείο απαγόρευσε πλέον τους επισκέπτες για να το δουν ($20/κεφάλι) παρά μόνο εάν υπάρχει κράτηση.

Το μόλις αποπερατωθέν Ολυμπιακών προδιαγραφών χιονοδρομικό κέντρο ski-slope (!!) κλειστού τύπου, το οποίο είναι και το πιο μεγάλο στην Ευρώπη και από τα φυσικά.

Η νέα υπό κατασκευή ψηλού επιπέδου grand-prix για αγώνες αυτοκινήτων.

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες διεθνών προδιαγραφών με ψηλά έπαθλα.

Για να εμπλουτισθεί ο βυθός με ψάρια και για να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο από τουρίστες, έχουν βυθίσει δύο πολεμικά αεροπλάνα, ορισμένες μαούνες και ένα αεροπλάνο τζάμπο.

Κλπ κλπ

Τα πιο πάνω μας θυμίζουν μερικώς τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά χωρίς την ύπαρξη Δημοκρατίας, όπου τα έργα αυτά θα πρέπει να τύχουν συζήτησης και κριτικής από όλους. Ο τουρισμός και η ανάπτυξη βασίζονται μερικώς στην δυστυχία ανθρώπων, κυρίως εργατών από το Πακιστάν/Ινδία και Μπανγκλαντές και οι μισθοί είναι £3.0/ημέρα. Τους παρέχουν παραμονή σε παράγκες χωρίς κλιματισμό εντός της ερήμου, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών αυτών των δύστυχων ανθρώπων, έχει φθάσει τους 90 (2006) και τα εργατικά ατυχήματα σε θανάτους 880/χρόνο.

Σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα στο μέλλον είναι μάλλον αβέβαιο, αλλά παρ’ όλο τούτου θα πρέπει να τύχει η χώρα αυτή επίσκεψης από Κύπριους Κρατικούς λειτουργούς και μηχανικούς για επιμόρφωση. Ασφαλώς η “τεχνητή” αυτή ανάπτυξη με το μεγάλο ποσοστό των ξένων εργαζομένων θα αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης από οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολεοδόμους και άλλους μελετητές, αλλά μέχρι τώρα το Ντουπάι, έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το εισόδημα του σε ξένο συνάλλαγμα και αντί από το πετρέλαιο, τώρα μόνο το 20% προέρχεται από το πετρέλαιο με το 80% να προέρχεται από τον τουρισμό!!

Σίγουρα και δεν είναι όλα ρόδινα, διότι υπάρχουν και αντιδράσεις τόσο ντόπιες, όσο και ξένες ομάδες, που αφορούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, ανησυχίες για την αύξηση της τροχοφόρας κίνησης στους ήδη βαρυφορτωμένους δρόμους (με τον διπλασιασμό του πληθυσμού στα επόμενα 4-6 χρόνια).

Ας ελπίσουμε και εμείς ότι παρ’ όλης της ύπαρξης της Δημοκρατίας (“όχι καλό σύστημα αλλά σίγουρα το πιο καλό που υπάρχει μέχρι σήμερα” – Τσέρτσιλ) θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε, έστω σε κάποιο βαθμό, την σημερινή επιτυχία της χώρας αυτής, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τες αρνητικές της επιδράσεις.

www.aloizou.com.cy

ala-HQ@aloizou.com.cy

 

Copyright © 2006 Antonis Loizou & Associates Ltd All rights reserved.
For questions or comments please contact us at  webmaster@aloizou.com.cy
Development by Pansophic Software