Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Άδειες εξπρές για ανάπτυξη;

8 Νοεμβρίου 2017

Άδειες εξπρές για ανάπτυξη;

Αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων (εάν υιοθετηθεί) θα θέτει ως βασικό θεμέλιο το συμφέρον της Κυπριακής οικονομίας και θα είναι καταλύτης στις τελικές αποφάσεις. Οι αιτητές όμως θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη εκτέλεσης του έργου σε τακτή περίοδο (όχι να εξασφαλίσουν τις άδειες και μετά να μην μπορούν να εκτελέσουν το έργο ή να το διαθέσουν σε τρίτους με κέρδος).

Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την μείωση του χρόνου αναμονής έκδοσης άδειας οικοδομής κλπ. Εκείνο που προτείνει είναι η ύπαρξη «ενός γραφείου» με υπεύθυνο χειρισμού (project manager) που θα τρέχει το θέμα και τους φακέλους, θα ενημερώνει συνεχώς τον αιτητή και γενικά να φροντίσει όπως η άδεια οικοδομής (εκτός προβληματικών υποθέσεων) εκδοθεί εντός περιόδου 12 μηνών τώρα, με στόχο 6 μήνες στο άμεσο μέλλον.

Καλή προσπάθεια διότι εκτός από τους Αυστριακούς συμβούλους που κάκισαν το σύστημα μας, εκτός από τους εδώ εμπλεκόμενους που διαμαρτύρονται, υπάρχουν και οι επενδύσεις των ξένων επενδυτών του ύψους των €5.0 εκ. που χρειάζονται αυτή την αναβάθμιση στις διαδικασίες.

Επιτρέψετε μου αγαπητέ κύριε Υπουργέ να επαναλάβουμε τι έχουμε αναφέρει στην επιτροπή του I.M.F. με την οποία διεξαγάγαμε μια εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος. «Η Κυβέρνηση εδώ θα μπογιατίσει ένα παλιό αυτοκίνητο με καινούργια μπογιά και πιστεύει ότι με το νέο χρώμα το αυτοκίνητο θα τρέχει πιο γρήγορα!!».

Το πρόβλημα εδώ είναι η γενική νοοτροπία και η κάποια έλλειψη προσωπικού. Δηλαδή οι υφιστάμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα φορέσουν άλλο καπέλο και αμέσως θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί; Πολύ το αμφιβάλλουμε. Είναι επίσης πρόδηλο ότι με τις αφυπηρετήσεις και τον περιορισμό προσλήψεων, ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με τέτοια θέματα έχει μειωθεί και χρήζει ως εκ τούτου αυτή η νέα δομή κάποιας νέας ανακατάταξης. Aυτή την νέα δομή θα πρέπει να στελεχωθεί με ότι το καλύτερο προσωπικό που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς φόβο (εδώ η κατάσταση με τον Γενικό Ελεγκτή προκάλεσε μια γενική φοβία στην Δημόσια Υπηρεσία με πολλούς αναποφάσιστους που δεν τους αδικούμε).

Η νοοτροπία η οποία επικρατεί είναι ότι το χειρότερο και διερωτόμαστε πως θα αλλάξει. Για ένα έργο μας στην Λάρνακα αποφασίσαμε να κρατήσουμε ημερήσιο ημερολόγιο για την έκδοση των τίτλων και η εικόνα είναι τελείως αποκαρδιωτική (ως ένα παράδειγμα). Για να μην αναφερθούμε στον «καημένο» Ρώσο επενδυτή για ενοικίαση χώρου στο Τρόοδος που αναμένει το ενοίκιο εδώ και 1½ χρόνο. Τι να πούμε και για το έργο του Αρχιεπισκόπου που χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να καθοριστεί το ενοίκιο του Κράτους μετά από 2 χρόνια;

Για τα θέματα νοοτροπίας κύριε υπουργέ των Εσωτερικών έχουμε άλλα τρία παραδείγματα, τόσο όσον αφορά τα τμήματα στο δικό σας Υπουργείο, όσο και εκείνα του Υπουργείο Εμπορίου. Οι νοοτροπίες αυτές προκάλεσαν τους ξένους επενδυτές να νοιώσουν την ανάγκη να δημοσιεύσουν την διαμαρτυρία τους με ολοσέλιδες ανακοινώσεις στον τύπο (ίδε St. Raphael, ξενοδοχείο στο Μακένζυ, Πέγεια κλπ) πως θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία;

Πολύ ορθά έχετε θέση χρονικά πλαίσια για απαντήσεις, αλλά κάτι παρόμοιο υπάρχει, και σήμερα όπως η έκδοση της πολεοδομικής άδειας σε 3 μήνες, περιβαλλοντική σε 2 μήνες κλπ, τα οποία χρονοδιαγράμματα αυτά δεν τηρούνται. Ως εκ τούτου για να υπάρχει και η σχετική πίεση στο Κράτος οι υπάαλληλοι οι οποίοι θα ασχολούνται με αυτού του είδους τις άδειες θα πρέπει να έχουν εκτός από το ανοικτό πνεύμα που χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόστιμα για καθυστερήσεις, ούτως ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται ο αιτητής της πιθανής καθυστέρησης.

Σε όλο αυτό το σαθρό σύστημα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της οικοδομικής βιομηχανίας ευθύνη έχουν και οι αρχιτέκτονες / ΕΤΕΚ. Και αυτό διότι άνκαι τους έχει δοθεί το δικαίωμα και η ευχέρεια αυτεπάγγελτα η έκδοση αδειών (με δική τους ευθύνη) είτε διότι δεν γνωρίζουν, είτε διότι δεν αντιλαμβάνονται την διαδικασία - δεν το εφαρμόζουν.

Η άποψη μας είναι λιγότεροι Κυβερνητικοί υπάλληλοι και η αύξηση της χρήσης ιδιωτών (ίδε λαμπρό αποτέλεσμα με χρήση ιδιωτών χωρομετρών).

 • Ιδιωτικά πολεοδομικά γραφεία - Εκείνοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον κατάλογο να έχουν πείρα τουλάχιστον 10 ετών να μπορούν να εξετάζουν και να συστήνουν την έκδοση πολεοδομικής άδειας στο Τμήμα Πολεοδομίας (με spot checks μόνο από το Τμήμα). Εξόφθαλμα λάθη να αποκλείεται το γραφείο από την συμμετοχή.

  Αναλόγως του έργου το γραφείο να προσφέρει εγγύηση εάν υπάρξει θέμα παρατυπιών/λαθών με τραπεζική εγγύηση (όχι μόνο για καθυστέρηση αλλά και για λάθος από τον αιτητή). Ελάχιστο ποσό εγγύησης €100.000.

  Η διαβούλευση και με το Γραφείο Πολεοδομίας, έστω με τήρηση πρακτικών και μόνο.

 • Άδεια Οικοδομής
  Η στατική μελέτη δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από τις αρχές μια και που υποβάλλεται από προσοντούχο μηχανικό με πείρα όμως τουλάχιστον 5 ετών (βλέπουμε και στατικές μελέτες από ιδιώτες-χάλια). Πάλιν τραπεζική εγγύηση και με spot checks των αρχών €100.000 ως ανωτέρω.

 • Περιβαλλοντική Μελέτη
  Τώρα τα ιδιωτικά γραφεία είναι ολίγον «όπου σε εύρω και όπου με εύρεις» κατά παραγγελία. Διαδικασία με εγγύηση μέχρι την έγκριση/ διαβούλευση με το Τμήμα Περιβάλλοντος που οφείλει να απαντήσει σε 3 εβδομάδες. Εγγύηση ως ανωτέρω.

 • Οδικό δίκτυο
  Ετοιμασία από το Τμήμα Πολεοδομίας βάσει της πληροφόρησης της οποίας ο ιδιώτης μελετητής να μπορεί να βασιστεί για τα περαιτέρω.

 • Ανόητες θέσεις διαφόρων αρχών (ίδε Λιμάνι Λάρνακας όπου η Πολεοδομία έθεσε ως μέγιστο ύψος 2 ορόφους με συντελεστή δόμησης 20% και ξαφνικά αυξάνεται ο Σ. Δόμησης σε 200% με 15 ορόφους και με κατ’ επέκταση την καθυστέρηση του έργου αυτού και άλλων.
  Κυρώσεις;

 • Ενστάσεις και αντιδράσεις
  Τώρα δεν κοστίζει τίποτε. Εισηγούμαστε λοιπόν ότι οι ενστάσεις να είναι ενυπόγραφες και εάν δεν είναι δικαιολογημένες, αλλά προκάλεσαν καθυστέρηση στο έργο οι σχετικές ενστάσεις οι υπαίτιοι σε αποζημιώσεις.

 • κλπ

Αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων (εάν υιοθετηθεί) θα θέτει ως βασικό θεμέλιο το συμφέρον της Κυπριακής οικονομίας και θα είναι καταλύτης στις τελικές αποφάσεις. Οι αιτητές όμως θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη εκτέλεσης του έργου σε τακτή περίοδο (όχι να εξασφαλίσουν τις άδειες και μετά να μην μπορούν να εκτελέσουν το έργο ή να το διαθέσουν σε τρίτους με κέρδος).

Ριζοσπαστικά μέτρα μεν και αναμένουμε ότι θα αρχίσουν τα όργανα των αντιδράσεων περιλαμβανομένης και της μείωσης της εξουσίας από τους Κυβερνητικούς υπαλλήλους και άλλους.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software