Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Αύξηση Συντελεστή Δόμησης - Πόλις Χρυσοχούς

16 Ιουλίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Πόλις Χρυσοχούς

Αυτή ακόμη η νοοτροπία που επικρατεί, ότι δηλαδή η Κύπρος είναι η Αυστραλία με ατέλειωτη γη και οι αναπτύξεις είναι μόνο για την υπάρχουσα και όχι για τις νέες γενεές. Ήλθαν και οι νέες αναπτύξεις πύργων στην Λεμεσό και διερωτόμαστε που είναι το λάθος με τους νέους ψηλούς συντελεστές ανάπτυξης που προσέλκυσαν μεταξύ άλλων δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων επιπλέον της ψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρισμού

Η τελευταία συζήτησης του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο διόρθωσης στην αναθεώρηση των τοπικών πολεοδομικών ζωνών.

Από καιρού εις καιρό προσφέρουν κάποια κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης, μερικώς οφειλόμενα στους πολύ χαμηλούς συντελεστές για διάφορους λόγους. Έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει τους πολύ χαμηλούς συντελεστές δόμησης σε περιοχές όπως Πρωταράς - Αγία Νάπα, Λάρνακα - Μαζωτός και εκείνων της Πόλης Χρυσοχούς, Λατσί κλπ.

Με τα λεγόμενα κίνητρα και την αύξηση του συντελεστή δόμησης, αναβαθμίστηκαν τα ξενοδοχεία-επεκτάθηκαν, ανεγείρονται νέα, ενώ για πρώτη φορά αναβαθμίστηκαν και τα εντός πόλεως έργα με πολυώροφες οικοδομές κλπ.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε αύξηση του Συντελεστή Δόμησης κατά π.χ. 15%, σε υφιστάμενο συντελεστή δόμησης 15% (Πόλις Χρυσοχούς) ο Πρόεδρος προς πίστη του ερμήνευσε την αύξηση όχι 15% επί του υφιστάμενου 15% = (17.25%) αλλά ο ίδιος ερμήνευσε ότι είναι (15%+15%) δηλαδή ο νέος συντελεστής δόμησης είναι 30%. Πάλι πολύ χαμηλός, αλλά έδωσε μια νέα ερμηνεία και είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα αναδρομικά. Ίσως μια διευκρινιστική ερμηνεία από το Υπουργικό Συμβούλιο με τις ανάλογες οδηγίες στις Πολεοδομικές Αρχές, να δώσει και λύση στην ανοησία των χαμηλών συντελεστών δόμησης και να γίνει η αρχή της αναθεώρησης των συντελεστών δόμησης προς τα πάνω.

Δεν νοείται τα σπιτάκια του Πρωταρά/Αγίας Νάπας/Σωτήρας του Σ.Δ. 20%-30%, της περιοχής Λάρνακας του 20% και της Πόλης Χρυσοχούς 15%, ενώ ταυτόχρονα διπλανές αναπτύξεις να έχουν συντελεστή δόμησης 250% (ίδε Μαρίνες). Μας θυμίζει την Μελέτη της Πολεοδομίας για την ανάπτυξη του Λιμένος Λάρνακας με συντελεστή δόμησης 20% που τελικά έγινε στο 250%(+). Που είναι το λάθος στην πιθανότητα αύξησης του συντελεστή ανάπτυξης ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές όπου η παραλία για ανάπτυξη λιγοστεύει και από τα οικιστικά στρατόπεδα των κατοικιών να αντικατασταθούν με πολυώροφες οικοδομές και με μεγάλους ανοικτούς χώρους γύρω για πράσινο, αθλοπαιδιές κλπ. Η πρόταση του πολεοδόμου Άγγελου Δημητρίου για παρόμοιου τύπου ανάπτυξη για πολυώροφες οικοδομές επί/πλησίον της παραλίας στον Πρωταρά, απορρίφθηκε διότι ο τότε διευθυντής της Πολεοδομίας μας είπε «τι νομίζει ότι είμαστε το Los Angeles»;

Αυτή ακόμη η νοοτροπία που επικρατεί, ότι δηλαδή η Κύπρος είναι η Αυστραλία με ατέλειωτη γη και οι αναπτύξεις είναι μόνο για την υπάρχουσα και όχι για τις νέες γενεές. Ήλθαν και οι νέες αναπτύξεις πύργων στην Λεμεσό και διερωτόμαστε που είναι το λάθος με τους νέους ψηλούς συντελεστές ανάπτυξης που προσέλκυσαν μεταξύ άλλων δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων επιπλέον της ψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρισμού.

Χρειάζεται λοιπόν μια νέα φιλοσοφία σύμφωνα με τις εξελίξεις της οικονομίας και της ορθής κατ’ εμάς πολεοδόμησης.

  • Δεν νοείται περιοχή που επιτρέπει ξενοδοχειακές μονάδες να έχει συντελεστή δόμησης λιγότερο από 100% + κίνητρα ανάλογα με τις ανέσεις τους/ποιότητα του έργου.

  • Δεν νοείται παραλιακά κτήματα να έχουν συντελεστή δόμησης μικρότερο από 50% + κίνητρα για ύπαρξη διευκολύνσεων.

  • Δεν νοείται καμία ανάπτυξη στα ορεινά θέρετρα λιγότερη του 50% σε 3-4 ορόφους όπου οι να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του δρόμου 2 όροφοι με 2 ορόφους πάνω. Χαλάρωση για χώρους στάθμευσης αντί ενός χώρου ανά μονάδα – ίδε αναπτύξεις στον Λίβανο με πολυκατοικίες στα κέδρα και αντί να κόβονται οι κέδροι του Λιβάνου για ανάπτυξη, η κάθετη ανάπτυξη περιορίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος – 6-8 όροφοι.

  • Οι αντιδράσεις για τις «ιδιωτικές μαρίνες» από διάφορους είναι ότι το χειρότερο. Οποιαδήποτε έργα μαρίνας, όμως θα πρέπει να υπάρχει και ένα ποσοστό για το κοινό όχι ιδιαίτερα του έργου. Τι πιο ωραίο να ταξιδεύει κάποιος από τον Πρωταρά στην Πόλη Χρυσοχούς με 20-30 μαρίνες για στάθμευση, μια και που δεν έχουμε το προσόν των νησιών της Ελλάδας. Μια νέα προσέλκυση για τους Κύπριους αλλά κυρίως αλλά και τους ξένους επισκέπτες για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.

Μείναμε στις νοοτροπίες του 1960 με αδιάφορες κυβερνήσεις (εκτός της υπάρχουσας) και με τους ακριβοπληρωμένους μας βουλευτές να μην τους νοιάζει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον μισθό τους και τα οδοιπορικά τους (ίδε το τραγικό εκείνο για την φυγοστρατία).

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software