Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Αναπαλαίωση του Κέντρου της Πάφου

2 Απριλίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Χρόνος για δημιουργία επενδυτικών ταμείων Κύπρου;

Η Ανάπλαση του Παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου και της Πλατείας Κέννεντυ στην Πάφο, Τμήματα Α’, Β’, Γ’ και Δ’, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατεδαφίσεις, χωματουργικά, υπηρεσίες για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως Τηλεπικοινωνιών, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια, Αποχετευτικό, εργασίες τεχνικής φύσεως για όμβρια, φωτισμό, πλακοστρώσεις, τοπιοτέχνηση/φυτεύσεις, αρδεύσεις, Προσαρμογές υφιστάμενων κατασκευών και υπηρεσιών, ασφαλτοστρώσεις, κλπ.

www.pafos.org.cy/el/page/erga-ipodomis

Επισκεφθήκαμε το εμπορικό κέντρο της Πάφου για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι την πρόοδο και την ποιότητα των εργασιών. Φαίνεται ότι από πλευράς Δήμου και Κράτους έγινε ένα τεράστιο έργο με πολλή αγάπη και με σημασία στην εκτέλεση (κατά την περιοδεία μας κάποια φρούτα από τα πρόσφατα φυτεμένα δένδρα έπεφταν κάτω στον δρόμο και παρευρισκόμενος εργάτης/επιστάτης τα μάζευε για να τα πετάξει στους καλάθους στην οδό Μακαρίου. Αυτό από την μια σημαίνει ότι εμπεδώθηκε ακόμη και στους εργάτες η αγάπη για το έργο και από την άλλη όμως η έλλειψη καλάθων άχρηστων, σύνηθες φαινόμενο, από τις παραλίες μέχρι και τους αυτοκινητόδρομους δυστυχώς).

Παρατηρήσαμε επίσης ότι η πρόταση του Δήμου για βάψιμο των προσόψεων δεν έχει επιτύχει σε προσεκτό βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν η ποιότητα υποδομών με αρκετά κτίρια όμως να έχουν τα χάλια τους. ΄Ισως την ανάληψη του ευπρεπισμού των κτιρίων να την αναλάβει ο Δήμος χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες αναλόγως βάσει του νόμου περί οδών και οικοδομών. Αξιόλογο κτίριο/ συγκρότημα αποτελεί η παλιά αγορά του κέντρου που αποτελεί από μόνη της ελκυστικό κτίριο για αναβάθμιση σε ένα είδος εμπορικού κτιρίου Mall εντός του κέντρου (μας πληροφόρησαν ότι ανήκει στην Μητρόπολη). Ασφαλώς για εμάς τους περαστικούς επισκέπτες, ίσως μεν οι παρατηρήσεις μας να είναι καλοδεχούμενες, αλλά παραμένει η κατοχή των Τ/Κ και άλλων περιουσιών με χαμηλά ενοίκια, τα προβλήματα της έξωσης και εκείνα που προκαλούνται από το ενοικιοστάσιο, δυσκολεύουν την όλη κατάσταση, ενώ η διαχείριση από την επιτροπή Τ/Κ κτιρίων διαχρονικά υστερεί.

Παρόλο τούτου, το έργο άρχισε να δείχνει την προοπτική του και παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι, εκείνο της προσέλκυσης ενοικιαστών/κατόχων που θα είναι η βάση της επιστροφής της εμπορικότητας του. Σε αντίθεση με το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού – περιοχή Κάστρου, η περιοχή αυτή της Πάφου περικλείεται από αρκετούς χώρους στάθμευσης που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συνδέονται με τις προσβάσεις του έργου και να μην χρησιμοποιούνται οι χώροι στάθμευσης συνεχώς από χρήστες γραφείων και άλλους (π.χ. επιστροφή του 50% της χρέωσης της στάθμευσης με απόδειξη αγοράς αντικειμένων από το έργο κλπ).

Επειδή το ένα πράγμα φέρνει το άλλο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει κατ’ επείγον να γίνει η καταγραφή των μονάδων εκείνων που διατίθενται προς ενοικίαση (ή και πώληση) και η αξιόλογη ομάδα διαχείρισης με τον κ. Χρ. Πατσαλίδη να εξελιχθεί πλέον σε ομάδα marketing και διαχείριση για την επιτυχία του έργου. Η προσέγγιση αλυσίδων καταστημάτων που δραστηριοποιούνται σε άλλες πόλεις μπαράκια/καφέ και άλλα, θα αρχίσει να προσφέρει την εμπορικότητα που χρειάζεται για να προσελκυσθούν και άλλοι.

Θα ήταν καλό να ετοιμαστεί ένα marketing plan με χρονολογική σειρά για να γνωρίζουν τυχόν νεοεισερχόμενοι πότε θα εκτελεστούν τα έργα. Στην προσπάθεια αυτή ίσως για μια κάποια περίοδο οι κανονισμοί για απαιτήσεις χώρων στάθμευσης, ΚΟΤ κλπ, να χαλαρώσουν για να διευκολυνθεί η ενοικίαση του έργου και η μείωση του κόστος της επένδυσης από τους ενδιαφερόμενους. (Όταν εξετάσει κάποιος την πρόσφατη επιτυχία της εντός των τειχών Λευκωσίας και τα αρχικά ενοίκια με €10/τ.μ. που τώρα έφθασαν σε €25/τ.μ., είναι μια ένδειξη του ενδιαφέροντος από επενδυτές και πως εξελίσσονται οι τιμές με την επιτυχία). Ορισμένα δε άλλα κτίρια στην Πάφο με διαμερίσματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εστίες καλλιτεχνών για περιοδικές ενοικιάσεις. Το θέμα που παραμένει είναι ότι η Διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε τέτοιες ενοικιάσεις χωρίς τον όρο για παράδοση του κτιρίου ανά πάσα στιγμή που θα το απαιτήσει ο Τ/Κ ιδιοκτήτης; Επίσης εφόσον παρατηρούμε ότι οι ενδιαφερόμενοι για τέτοια έργα είναι κυρίως μπαράκια/ φαγάδικα/καφέ, να γίνει κάποιου είδους σύνδεσης της τουριστικής περιοχής σε συνεργασία τους tour operators από τα ξενοδοχεία, με πολύ χαμηλό κόστος μεταφοράς (ίσως και δωρεάν) για μια αρχική περίοδο;

Η ετοιμασία ιστοσελίδας/εκτύπωση διαφημιστικού φυλλαδίου, φωτογραφιών κλπ προβάλλοντας την ποιότητα του έργου θα βοηθήσει τα μέγιστα, όπως και η προώθηση των επενδυτικών εταιρειών από επενδυτές για εξασφάλιση εισοδήματος. Το έργο μας θυμίζει λίγο Ιταλία και Χανιά-Κρήτη πλησίον στο παραλιακό μέτωπο. Χρειάζεται ασφαλώς ένα είδος στρατηγικού πλάνου που να καθορίζει χώρους ανάλογα των χρήσεων.

Δύσκολο να εκφέρει κάποιος εξ’ αποστάσεως σταθερή άποψη, διότι υπάρχουν αρκετά θέματα προς συζήτηση ακόμη και για τις ιδιοκτησίες της Μητρόπολης και θέματα που ίσως να χρειάζονται και κάποια διαφοροποίηση της νομοθεσίας (Τ/Κ περιουσίες/ενοικιοστάσιο κλπ) για το έργο αυτό εις μια προσπάθεια βοήθειας στην επιτυχία, για ένα έργο που έχει τεράστια σημασία για την Πάφο.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software