Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Νέοι Επιστήμονες & Επιχειρήσεις

4 Ιουνίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Νέοι Επιστήμονες & Επιχειρήσεις

Η στήλη αυτή ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με ακίνητα, αλλά πάντοτε με την έγνοια για τους νέους. Και επειδή αρκετοί νέοι ακολούθησαν τον κλάδο των ακινήτων αντί του μέχρι πρόσφατα χρηματοδοτικού τομέα (όπως και πριν οι νέοι για χρηματιστηριακές σπουδές), εισηγούμεθα και ορισμένα άλλα επαγγέλματα προς προβληματισμό ως εναλλακτικές πηγές εργασίας.

Σε πρόσφατη μας επίσκεψη στην Σκωτία μας έκαναν μεγάλη εντύπωση τα διάφορα μέτρα, με τα οποία η Σκωτσέζικη τοπική Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την ανεργία για νέους, προσφέροντας κίνητρα μέχρι 50% της συνολικής επένδυσης με μέγιστο €300.000 και τα υπόλοιπα με δάνειο από εμπορικές τράπεζες με Κυβερνητικές εγγυήσεις (μέχρι €100.000) για “innovative industries” (πρωτοποριακές παραγωγικές επιχειρήσεις). Υπάρχουν παρόμοια τέτοια σχέδια και στην Κύπρο τόσο σε επιχορηγήσεις προς εταιρείες που προσλαμβάνουν άνεργους (διαφόρων ηλικιών όσο και για νέες επιχειρήσεις από γεωργία μέχρι και πρωτοποριακές επιχειρήσεις.

Μια ενδιαφέρουσα ανταπόκριση από τον Economist, αναφέρεται σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής σοκολάτας στην Σκωτία, της οποίας οι εξαγωγές της και μόνο, ανήλθαν από 6 τόνους τον χρόνο σε 13 τόνους, με την ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τις Αραβικές χώρες ιδιαίτερα στο Ντουπάϊ και την Ιαπωνία. Σε αντιπαράθεση με τα πιο πάνω ένας Κύπριος ποιοτικός κατασκευαστής σοκολάτας από τις Πάνω Πλάτρες (Βρετανός) μας δήλωσε ότι περίπου δεν προλαβαίνει την ζήτηση και μάλιστα προς πίστη του, έχει οργανώσει και σχολή για να διδάξει σε νέους και άλλους πώς να κατασκευάζουν ποιοτικές σοκολάτες (στην Λεμεσό). Ακριβούτσικο το κόστος των σοκολάτων αυτών με όλων των ειδών τις γεύσεις (ζιβανία, μπράντι, ουίσκι, σαμπάνια κλπ) που κοστίζουν περίπου €3 η μια «μπουκιά», αλλά η ποιότητα είναι άριστη, κατάλληλο για δώρο και για ειδικές περιπτώσεις.

Από την άλλη, έχουμε και μια πολύ μικρή μεν ξένη πλούσια κοινωνία αγοραστών στην Κύπρο (και αρκετούς Κύπριους) που έχουν την δυνατότητα για τέτοιου είδους ακριβά δώρα (ίδε Ρώσους, υπεράκτιες εταιρείες, λογιστές/δικηγόροι για φιλοξενία ξένων συνεργατών κλπ). Στο ξενοδοχείο Burj Al Arab στο υπόγειο (κάτω από το επίπεδο της θάλασσας), το αποκορύφωμα της όλης φιλοσοφίας του δείπνου είναι οι σοκολάτες με φύλλο χρυσού (μια ο καθένας) με κόστος €20/μια (μπουκιά). Ασφαλώς φαίνεται πολύ ψηλό αλλά από την άλλη, εάν θέλετε να κάνετε ένα δώρο είτε σε οικογενειακές επετείους και/ είτε σε ξένους/κάποιους επιχειρηματικούς σας συνεργάτες 5-6 σοκολάτες αυτού του είδους (αντί το τετριμμένο κολάνι παντελονιού για τον κύριο ή γραβάτα και/ή μυρωδικό για την κυρία) είναι ένα πρωτότυπο δώρο. Έχουμε και το ταλαιπωρημένο μας χαλούμι. Αντί το χαλούμι να πωλείται όπως έχει, απαρουσίαστο σε φθηνό πλαστικό κάλυμμα, ίσως να προσφέρεται για δώρο σε ένα διαφανές δίσκο με συνολικά έστω 20 κομματάκια σε διαφορετικές γεύσεις, αλλά ψηλής ποιότητας κατασκευής και αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ ωραίο δώρο σουβενίρ για τους επισκέπτες.

Επισκεφθήκαμε και ένα ποιοτικό ελαιοτριβείο στην Σκαρίνου όπου υπάρχει εξαιρετικό λάδι σε μικρά κιβώτια tetra pack ή σε tins τύπου μπύρας και απέξω στο περίβλημα αναφέρονται τα θετικά του λαδιού με υπογραφή γιατρού. Τι πιο ωραίο δώρο (€3.0) για τους ξένους; Ακριβό μεν(;), αλλά ωραίο δώρο (παρομοίως υπάρχει για ελιές τύπου Καλαμάτας και περιγραφή π.χ. για ποτό με γέμιση κλπ κλπ). Υπάρχουν δεκάδες ψωμοπωλεία για παξιμάδια που εξάγονται και ίσως μια προσφορά σε μικρά πακέτα με διάφορες γεύσεις (κόστος ενός €.50) είναι και αυτό μια επιλογή (ίδε Κρήτη στο αεροδρόμιο και αλλού για τα παξιμάδια). ΄Ισως στο περίβλημα να αναφέρεται «ειδικό για δίαιτα» με τα δικαιολογητικά του – ίσως με υπογραφή διαιτολόγου εάν ασφαλώς έτσι είναι θα βοηθήσει. Έχουμε και τον Κυπριακό καφέ (ο οποίος ομολογουμένως δεν αρέσει στους ξένους τουρίστες ιδιαίτερα). Από την άλλη η πώληση ενός «μπρικιού» με ένα σακουλάκι καφέ και με οδηγίες πως κατασκευάζεται, ίσως να είναι πρόσθετη ανάμνηση για τους επιστρέφοντες τουρίστες, ιδιαίτερα εάν το μπρίκι είναι μικρό και τύπου “μπρούτζινο” (από μόνο του είναι ένα σουβενίρ). Στο περίβλημα να προστεθεί γιατί ο Κυπριακός καφές είναι «ο ιδανικός» π.χ. (με κάποιο logo π.χ.) «σας διεγείρει» για μια αξέχαστη βραδιά με τον σύντροφο σας είναι μια προσέγγιση πώλησης (ίδε Σερβία όπου υπάρχει εμφιαλωμένο νερό με την ονομασία “sexy water” σε μικρές μπουκαλίτσες των €3.0 για δώρο!!). Επίσης αντί των ανοησιών που παρατηρούμε στα καταστήματα σουβενίρ, ας αντιγράψουμε την Ελλάδα με αντιγραφές αγαλματίδιων και δοχεία, με σφραγίδα του Κυπριακού Μουσείου ότι είναι πιστό αντίγραφο (τι πιο ωραίο δώρο;).

Γλυκά του Κουταλιού - Και πάλι γιατί να αγοράσει ένα τουρίστας διάφορα μπουκάλια και όχι ένα πλαστικό δίσκο ερμητικά κλεισμένο με θήκες με γλυκά κουταλιού 5-6 γεύσεις; Μήπως σπιτικές συνταγές σε τινς είναι μια εναλλακτική λύση (π.χ. αυγολέμονο με κομμάτια κοτόπουλο), μήπως μικρές μερίδες μουσακά (frozen) και κουπέπια; ΄Οσον αφορά τον σιουσιούκκο όπως αυτός πωλείται τώρα στις υπεραγορές και αεροδρόμια, σίγουρα σιουσιούκκος δεν είναι, αλλά απομίμηση του αυθεντικού με πολλή ζάχαρη και σε διάφορα χρώματα μάλιστα.

Λουκούμια - Άλλη ιδέα είναι η χρήση του λουκουμιού γάμου (σε μικρό μέγεθος) μοναδικό με τα χαλεπιανά και με την επιγραφή Champaign Sweet (γλυκό σαμπάνιας) - γιατί όχι;

Η στήλη αυτή ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με ακίνητα, αλλά πάντοτε με την έγνοια για τους νέους. Και επειδή αρκετοί νέοι ακολούθησαν τον κλάδο των ακινήτων αντί του μέχρι πρόσφατα χρηματοδοτικού τομέα (όπως και πριν οι νέοι για χρηματιστηριακές σπουδές), εισηγούμεθα και ορισμένα άλλα επαγγέλματα προς προβληματισμό ως εναλλακτικές πηγές εργασίας.

΄Ετσι και για να μην νομίζετε ότι τα πιο πάνω είναι “όνειρα θερινής νυκτός”. Ρώσος εκατομμυριούχος στον οποίο πουλήσαμε μια κατοικία στην Λάρνακα στο έργο Possidon, μας ζήτησε όπως επί πληρωμή να του αποστείλουμε ως μέρος τη αγοράς της κατοικίας (€3.5 εκ.) Παφίτικο λίζο και τον σιουσιούκκο (αυθεντικής παραγωγής) για 2 συνεχή χρόνια, ως μέρος της αγοράς (και είναι στο πωλητήριο έγγραφο παρακαλώ κατατεθειμένο στο Κτηματολόγιο!!). Ευτυχώς που αρνηθήκαμε στην επιμονή του για την “frozen” σούγλα, διότι θα του λέγαμε ότι είναι αδύνατον!! Στον πρώτο χρόνο του δώρου μας, ο ίδιος μας έκανε και δώρο μια Ρωσική εικόνα (αξίας κατ’ εμάς τουλάχιστον €2.000) ως αντάλλαγμα, ενώ εάν μπορούσαμε να του στείλουμε και την σούγλα (που είναι η αδυναμία του) ποιος ξέρει;

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software