Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς - Ξυπνήστε!!

24 Σεπτεμβρίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς – Google Maps

Ξυπνήστε λοιπόν κάτοικοι του διαμερίσματος της Πόλης, οργανωθείτε και προβάλετε τις θέσεις σας με τεκμηρίωση με δική σας ομάδα συμβούλων και αναλάβετε μια εκστρατεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, διαφορετικά θα παραμείνετε «πάνω στα γαϊδούρια» δυστυχώς

Η επικεφαλίδα αυτού του άρθρου μας είναι ηχηρή και στόχο έχει την αφύπνιση των κατοίκων της περιοχής για τα περίεργα δρώμενα που αποβαίνουν εις βάρος των κατοίκων.

Η περιοχή έχει ένα πολύ ευχάριστο φυσικό περιβάλλον και αυτό αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης ξένων και ντόπιων για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Με τον αναμενόμενο από πολλού «νέο» δρόμο Πάφου-Πόλης, η περιοχή αυτή θα έχει ένα πρόσθετο προσόν για την περαιτέρω ανάπτυξη της, εάν ασφαλώς την αφήσουν οι διάφοροι ονομαζόμενοι περιβαλλοντιστές και άλλοι για να έχει κάποια, έστω, ήπια μορφή ανάπτυξης η περιοχή. Όσον αφορά τον προτεινόμενο δρόμο Πάφου-Λεμεσού, η θέση του Γενικού Ελεγκτή έχει κάποια βάση και δεν πρέπει να την απορρίψουμε χωρίς μελέτη - ένα χρονικό πλαίσιο καθυστέρησης 6 μήνες όχι πέραν αυτού για να γίνει διορθωτική μελέτη κατασκευής και αμέσως οι προσφορές.

  • Η περιοχή αυτή έχει υποφέρει από την αρχή. Το ξενοδοχείο ΄Ανασσα πέρασε δύσκολες στιγμές και μέχρι διάταγμα κατεδάφισης εις βάρος του ξενοδοχείου εξασφάλισαν οι διάφοροι ανόητοι και μετά αναδείχθηκε το έργο αυτό σαν ένα από τα πλέον ελκυστικά ξενοδοχεία του κόσμου (Best Hotels in the World) με επισκέπτες όπως ο Πρίγκιπας του Μονακό και διασημότητες όπως ο Elton John, Tome Jones και άλλους που έβαλε την περιοχή στον προορισμό του jet set.

  • Αντέδρασαν τότε οι τοπικοί παράγοντες προς στήριξη του ξενοδοχείου με διαδήλωση με τα γαϊδούρια κλπ (ελπίζουμε να το θυμάστε) σε έντονο κλίμα, διότι τότε και τώρα η εντύπωση στους ντόπιους είναι ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την περιοχή τους να αναπτυχθεί σε οικονομικό βαθμό, διατηρώντας την περιοχή αυτή σε ένα υποβαθμισμένο επίπεδο και τους κατοίκους της πάνω σε γαϊδούρια (περιοχή με την ψηλότερη ανεργία και οι νέοι να την εγκαταλείπουν).

  • Ο Ακάμας με την περιβόητη μελέτη (για την οποία κατηγορηθήκαμε μάλιστα από το ΕΤΕΚ και έπρεπε να ζητήσουμε και συγγνώμη) για τη μη ανάπτυξη αυτής της περιοχής κατατάσσοντας την ως περιοχή Νατούρα και έσπευσαν οι διάφοροι να θέσουν πλήρη απαγόρευση στην ανάπτυξη. Και όμως εκ των υστέρων η Ε.Ε. μας πληροφόρησε ότι σε περιοχές Νατούρα, μπορούν να γίνουν ήπιες αναπτύξεις. Μέχρι σήμερα η εταιρεία Φωτιάδης ακόμη παλεύει το θέμα μετά από 30 χρόνια, η δε λύση για αποζημιώσεις επί καιρό Συλικιώτη, θα αποτελούσε δεύτερο Bail In της οικονομίας μας με τις αποζημιώσεις. Ενώ ορισμένοι ντόπιοι επενδυτές έχουν την γη και την οικονομική δυνατότητα ανάπτυξης, όπως ο οίκος Φωτιάδη, το συγκρότημα Σιακόλα και οι δύο ταλαιπωρούνται από τις παρεμβάσεις τρίτων με διάφορες προφάσεις ακόμη και αυτός ο Επίτροπος Περιβάλλοντος με τον παχυλό μισθό, αυτοκίνητο κλπ μας κατάγγειλε (ως Κράτος) στην Ε.Ε.

  • Οι τοπικοί συντελεστές δόμησης του 10%-15% επί της/πλησίον της παραλίας είναι ότι το χειρότερο στο να σπαταλούμε την παραλία για ορισμένους πλούσιους. Ευτυχώς που ο νυν πρόεδρος αύξησε τον συντελεστή δόμησης κατά 20% (ως προσθήκη και κώφευσε στην ποσοστική αύξηση). Κάτι είναι και αυτό αλλά σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες, ο τοπικός συντελεστής δόμησης είναι μειωμένος κατά σχεδόν 40%.

  • Βρήκαν ξαφνικά χελώνες στο Άνασσα εκεί που βάζουν ομπρέλες εδώ και 15 χρόνια. Είμαστε σοβαροί; Μετά διεξάχθηκε έρευνα που επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σε αυτό το μέρος. Ναι, αλλά αυτό πρόσβαλε τον Ρώσο επιχειρηματία που είναι ενοχλημένος με τα ανάλογα σχόλια στους φίλους του και τον αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό.

  • Τι να πούμε για την εταιρεία Σιακόλα/Λίμνη; Δεν είχαν πρόβλημα οι περιβαλλοντιστές να αναπνέουν την καρκινογόνα σκόνη από τα tailings του μεταλλείου, ούτε με την ρύπανση της παραλίας και ούτε με την κατεστραμμένη αποβάθρα και διαβρωμένη παραλία. Τώρα που όλα αυτά φτιάχτηκαν με κόστος πέραν των €50 εκ. και αφού φυτεύτηκαν χιλιάδες δένδρα, υπάρχει πρόβλημα με τις χελώνες, ενώ ο Δήμαρχος Πάφου αφού εξασφάλισε εκατοντάδες τ.μ. από Τ/Κ περιουσίες (δεν είναι προσφυγικός Δήμος) κατάγγειλε το έργο Λίμνη ότι παράνομα ανταλλάχθηκε η Τ.Κ. γη με άλλη.

  • Τι ήθελε και ο Ρώσος επενδυτής να ανεγείρει ξενοδοχείο στο Λατσί; Και όμως τόσο το ύψος όσο και το μήκος είναι το αποτέλεσμα της κατασκευής δρόμου που το τεμάχιο του ξενοδοχείου παραχώρησε για το κοινό όφελος. Ναι το ύψος είναι πέραν του επιτρεπτού και έτρεξαν οι διάφοροι και πάλι ζητώντας διάταγμα κατεδάφισης κλπ. Και όμως εάν παρατηρήσουμε τη νέα πολιτική για ανάπτυξη, το ύψος νέων οικοδομών δεν αποτελεί ιδιαίτερο εμπόδιο (ίδε Oval στη Λεμεσό – 25 όροφοι δίπλα από κατοικίες 3 ορόφων επισκιάζοντας μεγάλη έκταση). Ναι υπάρχει λάθος εδώ εκ μέρους του ξένου και Κύπριου επενδυτή για το ξενοδοχείο, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το όφελος στην περιοχή (εδώ θα πρέπει να ψέξουμε και την τοπική Αρχή και ίσως και τον μελετητή). Ένα είδος προστίμου/αγορά συντελεστή δόμησης κλπ, ενδεικτικά έστω €1/2-€1.0 εκ. να είναι μια λύση, αλλά θα υπάρχει προηγούμενο και ίσως να πρέπει να εξασφαλισθεί κάποιου είδους χαλάρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο (θα περιμένουμε αντιδράσεις και πάλι αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από την τοπική αρχή).

  • Μάθαμε και κάτι νέο από τις αντιδράσεις των διαφόρων για το έργο της Αρχιεπισκοπής, ότι ο Ούγγρος επενδυτής (με κατοικία στην Πόλη Χρυσοχούς) απέκτησε χρήματα από ταινίες πορνό. Και; Ερωτούμε όλους αυτούς τους αγοραστές των €4.0 δις που επένδυσαν στην Κύπρο πως βρήκαν τα χρήματα και από ποιες επιχειρήσεις; Φτάνει να είναι νόμιμα. Είναι παράνομη η παραγωγή αυτών των ταινιών;

Ξυπνήστε λοιπόν κάτοικοι του διαμερίσματος της Πόλης, οργανωθείτε και προβάλετε τις θέσεις σας με τεκμηρίωση με δική σας ομάδα συμβούλων και αναλάβετε μια εκστρατεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, διαφορετικά θα παραμείνετε «πάνω στα γαϊδούρια» δυστυχώς

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software