Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Διαβατήρια & Άλλα Μέτρα

24 Οκτωβρίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Δήμος Παραλιμνίου

Είναι λίγος ο χώρος να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία και αναφερόμαστε επί τακτικής βάσης – αλλά ποιος μας ακούει;

Η αγορά ακινήτων πολύ σπάνια αναγνωρίζεται ως μια βιομηχανία που είναι η δεύτερη πιο μεγάλη για την Κύπρο, μετά τον τουρισμό.

Το θέμα των διαβατηρίων/βίζων κλπ, μας προβλημάτισε προ καιρού και αρθρογραφήσαμε επί του θέματος, ότι η αγορά άρχισε να εμφανίζει σημάδια συμπεριφοράς εκτός ελέγχου, μη αποκλειόμενης και μιας νέας φούσκας για αυτού του είδους τα ακίνητα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λεμεσός, όπου η τεράστια πλειοψηφία των έργων αυτών απευθύνεται σε ξένους, ενώ υπάρχουν δεκάδες νέες μονάδες στο στάδιο εξασφάλισης άδειας και εκτέλεσης, με νέα έργα να ανακοινώνονται σχεδόν επί μηνιαίας βάσης.

Μας ανακοίνωσε λοιπόν το ενδιαφέρον τους το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών ότι θα μελετήσουν το θέμα της παραχώρησης τέτοιων διαβατηρίων/ βίζων, αλλά άνκαι συμφωνούμε, δεν θα πρέπει το μέτρο αυτό να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων και την οικονομία γενικότερα. Οι αναμενόμενες «διορθώσεις» έχουν ως στόχο το μέτρο των διαβατηρίων, αλλά εάν τεθούν νέοι περιορισμοί απότομα θα προκληθεί πρόβλημα. Έτσι οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα ληφθούν (μετά από διαβουλεύσεις με τον Σύνδεσμο Developers, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ κλπ) να εισαχθούν κάποια χρονικά πλαίσια κατά στάδια όσον αφορά τα έργα τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη, για να μην σταματήσουν, περιορίζοντας όμως άμεσα τις προκλητικές δυσφημίσεις τόσο από τους ίδιους τους πρωτεργάτες, όσο και εμάς τους υπόλοιπους συμβούλους/ ελεγκτικά γραφεία/δικηγόρους κλπ.

 1. Αριθμητικός Περιορισμός
  Μια καλή ιδέα προς συζήτηση όχι όμως ως τέτοια για όλα τα είδη ακινήτων. Ναι μεν για τους διάφορους πύργους και σε καθορισμένες περιοχές, αλλά έχουμε εκατοντάδες επαύλεις προς πώληση, τόσο σε γήπεδα γκολφ (υφιστάμενα και νέα), όσο και τα έργα για τις μαρίνες. Για αυτά τα έργα που έχουν παράπλευρές θετικές ενέργειες (αύξηση τουρισμού, μαρίνες κλπ) ίσως για μια περίοδο να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο (όπως ούτε και έργα στην Λευκωσία η οποία δεν ωφελήθηκε από το μέτρο αυτό). Με τον τρόπο αυτό θα διοχετεύεται το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών σε περιοχές που δεν ευεργετήθηκαν και που χρειάζονται ενίσχυση (ίδε και Πόλη Χρυσοχούς).

 2. Κοινόχρηστα
  Μια και είμαστε σε στάδιο «διόρθωσης» της αγοράς αναφερόμαστε και πάλι (κατά διαστήματα τα τελευταία 4 χρόνια) για το σαθρό πρόβλημα των κοινοχρήστων (υποβάλαμε πλήρη μελέτη στα υπουργεία).

 3. Villas to let
  Υπάρχει νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να αντιμετωπίζουν αθέμητο ανταγωνισμό, ενώ η μη φορολόγηση τέτοιων εισοδημάτων είναι πολύ προκλητική (υποβάλαμε πλήρη μελέτη πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα). Τώρα ξύπνησε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων να διαπιστώσει το πρόβλημα;

 4. Πληροφόρηση
  Ο πλούτος της πληροφόρησης που έχει το Κτηματολόγιο δεν αξιοποιείται από το Κράτος και παρατίθεται μόνο ο αριθμός των πωλήσεων ανά μονάδα, εάν ο αγοραστής είναι ξένος ή ντόπιος. Δεν φαίνεται το ποσό της αγοράς, ούτε και η εθνικότητα των ξένων αγοραστών, για να εξαχθούν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν, τόσο τις επιχειρήσεις ανάπτυξης, όσο ασφαλώς και το Κράτος. Υποβάλαμε εισηγήσεις.

 5. Γραφειοκρατία
  Εδώ χρειαζόμαστε την «βοήθεια του Θεού» πραγματικά. Είναι τραγική η όλη κατάσταση όχι μόνο για την έκδοση άδειας, αλλά στην έκδοση τίτλων. Ετοιμάσαμε για ένα έργο που διαχειριζόμαστε στην Λάρνακα ένα ημερολόγιο 2 ετών σχεδόν που αναφέρεται στην διαδικασία που υπάρχει, η αδιαφορία της Δημόσιας Υπηρεσίας κλπ και ίσως να το δημοσιεύσουμε σύντομα για να αντιληφθεί το Κράτος ότι όχι μόνο Project Manager χρειάζεται, αλλά να τίθενται χρονικά πλαίσια σε απαντήσεις από τις Αρχές.

 6. Παραπληροφόρηση
  Ίσως με την εμπλοκή του ΕΤΕΚ οι διαφημίσεις για πωλήσεις ακινήτων (σε έργα) να τύχουν κάποιου είδους έλεγχο και εκεί που υπάρχει θέμα παραπληροφόρηση, να επεμβαίνει με πρόστιμα (π.χ. δεν υπάρχει άδεια οικοδομής, εάν υπάρχει πρόβλημα κλπ).

 7. Ελευθέρωση εμποδίων κλπ με την πώληση
  Θα πρέπει πλέον ο πωλητής να καταθέτει με το πωλητήριο έγγραφο την απελευθέρωση από τους δανειστές/υποθήκες/αρχές ότι το ακίνητο που πωλείται μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς βάρος.

 8. Διαχείριση
  Αυτό καλύπτεται από το Κεφάλαιο Κοινόχρηστα (ίδε πλήρη υποβολή μελέτης προς το Υπουργείο Εσωτερικών-αδράνεια) θα πρέπει μαζί με το πωλητήριο έγγραφο να υπάρχει συμφωνία διαχείρισης από εγγεγραμμένη ως τέτοια εταιρεία διαχείρισης, για να εξασφαλίζεται σε κάποιο βαθμό την λειτουργία του έργου, την είσπραξη κοινοχρήστων, την συντήρηση κλπ.

 9. Κατοχή και Πιστοποιητικό Τελικής Έγκρισης
  Τεράστιο θέμα για το οποίο απευθυνθήκαμε στους εκάστοτε Υπουργούς Εσωτερικών για να αντικατασταθεί από Πιστοποιητικό Ασφάλειας. Το θέμα αυτό εγείρεται τώρα για τα ξενοδοχεία από τους tour operators, αλλά είναι το ίδιο σοβαρό για τα υπόλοιπα έργα (κανένα έργο δεν μπορεί να κατέχεται χωρίς το Π.Τ.Ε.).

 10. Ιδιωτικές V Δημόσιες Πισίνες
  Ότι το πιο τραγικό από μια πισίνα σε ένα έργο έστω 10 κατοικιών να χρειάζονται ναυαγοσώστη (ποιος θα πληρώνει;) – ίδε και την οδηγία Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης) που είναι ότι το αντίθετο.

 11. Αξία V Κόστος - Διαβατήρια/Βίζες
  Το μέτρο αναφέρεται σε αγορά κατοικίας αξίας €500.000 ή €300.000. Τι σημαίνει αυτό; (ίδε πρόσφατη μας δημοσίευση επί του θέματος). Εάν μια κατοικία αγοράζεται για €400.000 αλλά είναι αξίας €500.000! Τι σημαίνει η αξία;

Είναι λίγος ο χώρος να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία και αναφερόμαστε επί τακτικής βάσης – αλλά ποιος μας ακούει;

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software