Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Ασφάλεια Κτιρίων - Λάθος Κατεύθυνση

25 Ιουνίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Υπουργείο Εσωτερικών - Κυπριακή Δημοκρατία

Έγινε κάποια προσπάθεια από ορισμένους δήμους, αλλά εκτός από τις ταπέλλες, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτήρηση. Εάν όμως η κατάσταση αυτή εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο της προστασίας, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι από θερμόαιμους «προστάτες» και «λωποδύτες» από την άλλη, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Εκεί που υπάρχει η οικονομική ευχέρεια η εργοδότηση «ομάδων προστασίας» με νυκτερινή περιπολία είναι ίσως προτιμότερη.

Ουδέποτε στην ιστορία αυτού του Γραφείου των 37 ετών, πέρασε από την σκέψη μας ότι στην Κύπρο θα επαναλαμβανόταν η ταινία του Charles Bronson (Vigilante) στην πράξη. Η ταινία αναφερόταν σε ένα εξοργισμένο πολίτη που λόγω ανεπαρκούς προστασίας από την αστυνομία, πήρε το νόμο στα χέρια του.

Η πρώτη κίνηση για δημιουργία τοπικής ομάδας περιφρούρησης της ακίνητης περιουσίας ξεκίνησε από το Δάλι, επεκτάθηκε στο Γέρι και γίνονται σκέψεις για αλλού. Η οικονομική κατάσταση έχει προκαλέσει την εξαθλίωση αρκετών συνανθρώπων μας, κυρίως ξένων εργατών, νόμιμων και μη, ενώ η ανάγκη εξασφάλισης της δόσης ναρκωτικών, έχει και αυτή το ρόλο της. Βέβαια συνηθίσαμε την συνήθη ληστεία στα ολονύκτια ψωμάδικα και περίπτερα με αποκορύφωμα το περιστατικό της Γερμανίδας που λήστεψε τράπεζα, λέγοντας ότι έχει πιστόλι στην τσάντα της!! Η κατάσταση όμως έχει και τις επεκτάσεις της σε ολίγον παράξενες κλοπές για αντικείμενα τα οποία δεν περνά κάποιου από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να είναι το αντικείμενο κλεψιάς. Στην Λεμεσό στην περιοχή Κολούμπια όλες οι αλουμινένιες πόρτες των δωματίων σκουπιδιών εξαφανίστηκαν σε μια νύκτα σε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Μεταλλικοί κάλαθοι αχρήστων αποτέλεσαν την επίμονη επίσκεψη λωποδυτών στην Πάφο, ενώ στο Παραλίμνι τα εγκαταλειμμένα εξοχικά σπίτια τόσο των ντόπιων Λευκωσιατών όσο και ξένων, οι κλοπές ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τον χειμώνα. Μηχανήματα πισίνας εξαφανίζονται, τηλεοράσεις και DVD είναι πρόσθετη συνήθης λεία, ενώ σε ένα έργο υπό την διαχείριση μας, ξεβίδωσαν την πόρτα της ΑΗΚ (δωματίου που περιλαμβάνει τους μετρητές) και σε άλλο αφαίρεσαν το σιδερένιο κάγκελο της κοινής εισόδου του συγκροτήματος για πώληση ως σιδερικό!! Δεν θα μας εκπλήξει σε μεταγενέστερο στάδιο η αφαίρεση αλουμινένιων πόρτων και παραθύρων, ενώ, ακούστε και αυτό, έγινε προσπάθεια αφαίρεσης στύλων φωτισμού ιδιωτικού δρόμου, διότι ως αλουμινένιοι έχουν «μεγάλη» αξία. Η κατάσταση τώρα σε αυτό τον τομέα έχει βελτιωθεί, ίσως και λόγω της μείωσης της αξίας των σιδερικών.

Επιχειρηματίας ανάπτυξης, φίλος του Γραφείου, ο οποίος αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο επί της Γρ. Διγενή στην Λευκωσία και το οποίο περιείχε μια παλιά κατοικία, μας πληροφόρησε ότι σε 10 ημέρες αφαιρέθηκαν σχεδόν τα πάντα από την κατοικία, περιλαμβανομένων και των παραστατών, ακόμη και τα σύρματα ηλεκτροδότησης. «Όπως πάμε, μας δήλωσε, οι κλέφτες θα κατεδαφίσουν το κτίριο χωρίς κόστος σε εμάς».

Ασφαλώς και δεν μεμφόμαστε την αστυνομική δύναμη, διότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες θα πρέπει η δύναμη να διπλασιαστεί σε αριθμό. Άρα τι απομένει; Εκτός από το πλέον επάναγκες τώρα της εγκατάστασης συστήματος συναγερμού, ήλθε μήπως ο καιρός η κάθε γειτονιά να οργανωθεί σε ομάδες προστασίας (vigilante groups) που με συνεχή περιπολία να προσφέρει μια βοήθεια στην αστυνομία; Έγινε κάποια προσπάθεια από ορισμένους δήμους, αλλά εκτός από τις ταπέλλες, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτήρηση. Εάν όμως η κατάσταση αυτή εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο της προστασίας, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι από θερμόαιμους «προστάτες» και «λωποδύτες» από την άλλη, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Εκεί που υπάρχει η οικονομική ευχέρεια η εργοδότηση «ομάδων προστασίας» με νυκτερινή περιπολία είναι ίσως προτιμότερη. Σε ένα έργο μας όπου οι ένοικοι «έφθασαν στο αμήν», ζητήσαμε προσφορές και το κόστος ανήλθε σε €30/μήνα ανά κατοικία με 3 φορές την νύκτα περιπολία.. Έχουμε όμως τις επιφυλάξεις μας βάσει των πιο πάνω και ίσως να χρειάζεται μια πιστοποίηση ποιότητας/χαρακτήρα κλπ αυτών των ομάδων από την αστυνομία. Όλο αυτό είναι μια θλιβερή εξέλιξη με ιδιαίτερη έγνοια για την ασφάλεια που έχουν οι ξένοι αγοραστές ακίνητης ιδιοκτησίας, διότι διαφημίζουμε ως Κύπρος ότι έχουμε την πιο ψηλή ασφάλεια στην Ευρώπη, με την εγκληματικότητα να φθάνει στο 20% της Βρετανίας και στο 14% της Ισπανίας (στατιστικές Interpol). Το θέμα ασφάλειας ιδιαίτερα για ξένους αγοραστές των εξοχικών που δεν διαμένουν στις κατοικίες τους, παρά μόνο ορισμένες ημέρες τον χρόνο, αλλά ιδιαίτερα έχοντας υπόψη την ηλικία τους (πέραν των 60 ετών κατά μέσο όρο) το θέμα ασφαλώς αποτελεί ιδιαίτερη έγνοια. Η ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης δεν είναι τόσο το θέμα, όσο η αναστάτωση που προκαλείται στην οικογένεια και ιδιαίτερα στην απώλεια προσωπικών αντικειμένων. Βιώνουμε αγαπητοί μας αναγνώστες μια νέα εξέλιξη στην ασφάλεια της ακίνητης μας ιδιοκτησίας. Ως τώρα οι κλοπές αναφέρονταν σε κενά κτίρια και σε καταστήματα. Όμως εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, ίσως οι ληστείες να γίνουν και πιο τολμηρές και οι τολμηροί ληστές να εισβάλλουν σε κατοικίες/ιδιοκτησίες ενώ οι ένοικοι βρίσκονται ακόμη μέσα!! (ίδε πρόσφατα παραδείγματα στην Λεμεσό και Πάφο)

Για να μην νομίσετε ότι η φαντασία μας έχει περάσει σε επιστημονικό επίπεδο, προ 3 ετών λάβαμε επιστολή από κατασκευαστή θωρακισμένων θυρών από την Νότια Αφρική, που μας ζήτησε να γίνουμε αντιπρόσωποι του στην Κύπρο (η Ν. Αφρική έχει ένα από τα πιο ψηλά επίπεδα εγκληματικότητας στον κόσμο). Μας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών θύρες. Η μια τύπου φυλακής (μπάρες) που τοποθετούνται μετά από την εξώθυρα με smart-railings (μπάρες που με την μετακίνηση τους ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού) και οι θωρακισμένες θύρες των υπνοδωματίων που έχουν «μάτι» εισόδου και κωδικό. Ασφαλώς του απαντήσαμε ότι όχι μόνο δεν μας ενδιαφέρει, αλλά ότι για τέτοιο προϊόν δεν υπάρχει ζήτηση (τότε) στην Κύπρο. Τώρα όμως κάνουμε δεύτερες σκέψεις διότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί (που την αναμένουμε), ίσως να είναι μια συμπληρωματική επιχείρηση στον τομέα των ακινήτων που τώρα παραπαίει!! Πολύ φοβούμεθα ότι με τα 80.000 κυνηγετικά όπλα και άλλα τόσα G3 στις κατοικίες των εφέδρων, δεν θα μας παραξενέψει και η εξέλιξη αιματηρών επεισοδίων!!

Στο διαφημιστικό φυλλάδιο του επίδοξου μας Νοτιοαφρικανού «συνέταιρου» αναφέρονται διάφορα στοιχεία κλοπών, περιλαμβανομένου και που θα τοποθετήσει τα πυροβόλα όπλα ο ιδιοκτήτης (η άδεια οπλοφορίας είναι ρουτίνα μάλλον στην Ν. Αφρική)!!

Ιστορίες με φαντασία θα μας πείτε και απαντούμε ναι, έχετε δίκαιο, αλλά ποιος περίμενε τέτοιες εξελίξεις στην εγκληματικότητα στην κατά τα άλλα ασφαλή Κύπρο μέχρι πρόσφατα;

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software