Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Ενθάρρυνση της Επανάστασης;

19 Φεβρουαρίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Ακίνητο προς πώληση;

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να εργάζεται και να γνοιάζεται για τον τόπο και την ευημερία των πολιτών ως πρώτιστη προτεραιότητα, ως επίσης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η οποία δεν είχε κανένα ενδοιασμό να καταγγείλει την Δημοκρατία (και γιατί να την νοιάζει με μισθό €100.000/χρόνο + αυτοκίνητο + σοφέρ).

Δεν γνωρίζουμε εάν οι Δήμοι της επαρχίας Αμμοχώστου έλαβαν υπόψη τις παροτρύνσεις μας του περασμένου μήνα που κατά την δική μας υπόδειξη είναι οι πιο αδικημένοι Δήμοι στον τομέα της ανάπτυξης. Υποδείξαμε στους Δήμους αυτούς ότι δεν μας είναι κατανοητό πως οι άλλες πόλεις να τους επιτρέπονται ψηλοί συντελεστές δόμησης, με τα διάφορα κίνητρα και άλλες παραχωρήσεις, με συντελεστές δόμησης και πέραν των 400% και απεριόριστο ύψος και η περιοχή αυτή της Αμμοχώστου, η οποία έχει και τον πιο ψηλό αριθμό τουριστών να κυμαίνεται ο Σ.Δ. στο 20% για κατοικίες και 40% για ξενοδοχεία (και μάλιστα με μειωτική πορεία στα ποσοστά ανά αναθεώρηση).

Και όμως με τα κίνητρα που δίδονται σε ξενοδόχους οι πλείστες όσες τουριστικές μονάδες επεκτείνονται και αναβαθμίζονται, ενώ άλλες (έστω περιορισμένες) βρίσκονται υπό νέα ανάπτυξη. Δηλαδή είναι πρόδηλο ότι ο Σ. Δόμησης είναι το βασικό κίνητρο της ανάπτυξης και η κατασπατάληση της παραλίας, με τους χαμηλούς συντελεστές δόμησης, περιορίζουν τις αναπτύξεις σε ζήτηση κυρίως από ξένους που έχουν τα χρήματα να αγοράσουν/επενδύσουν, αγνοώντας τους «καημένους» Κύπριους που εάν υπήρχαν οι ψηλοί συντελεστές δόμησης θα μπορούσαν να επενδύσουν και αυτοί σε πιο χαμηλό κόστος.

Η πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει επί του θέματος όσον αφορά την έλλειψη της αναπτυξιακής γης στην περιοχή Αμμοχώστου, ιδιαίτερα της παραλίας. Και τούτο ιδιαίτερα για έργα κλίμακας για τα οποία τώρα με τις βίζες/διαβατήρια υπάρχει καλή ζήτηση. Δεν μας είναι αντιληπτό πως η μαρίνα της Αγίας Νάπας έχει άδεια για 30 ορόφους και οι υπόλοιπες αναπτύξεις οικιών κλπ 2-3 ορόφους. Η οικονομική πτυχή του έργου αυτού και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη είναι δεδομένα, αλλά και οι άλλες μικρότερες κλίμακας αναπτύξεις στο σύνολο τους θα έχουν θετικό αποτέλεσμα προερχόμενο κυρίως και από αυτό το έργο.

Διαμαρτυρόμαστε και ενθαρρύνουμε κάποιου είδους «επανάσταση» από τους Δημάρχους Αμμοχώστου τόσο προς όφελος των ιδιοκτητών, αλλά κυρίως προς όφελος της οικονομίας της περιοχής και της ευρύτερης εμπορικότητας της.

Ακολουθώντας λοιπόν το προηγούμενο μας άρθρο, παρατηρούμε ότι το ευφάνταστο σχέδιο του Δήμου Αγίας Νάπας όπου προτείνεται η κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου, αποβάθρων κλπ, έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος στο μεγαλύτερο του μέρος. Διαβάσαμε το σκεπτικό της απόρριψης και διερωτόμαστε εάν αυτοί οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κατασκευή γίνεται στην Κύπρο, θα επηρεάσει τόσο τους υπόγειους βολβούς, όσο και τα μεταναστευτικά πουλιά (που κατ’ επέκταση συλλαμβάνονται από τα δίκτυα) και σίγουρα οποιαδήποτε ανάπτυξη ενοχλεί το φυσικό περιβάλλον. Και λοιπόν; Να μην γίνεται ανάπτυξη, ούτε αυτοκινητόδρομοι, ούτε λιμάνια κλπ; Και κατ’ επέκταση πως δόθηκε η άδεια για το καζίνο όταν η ανάπτυξη θα επηρεάσει τα γεράκια;

Δηλαδή στο τέλος της ημέρας αγαπητοί μας αναγνώστες δεν θα πρέπει σε πρωταρχική θέση να βρίσκεται η οικονομία και η ανάπτυξη του τόπου, οι 30.000 άνεργοι (έγιναν 60.000 κατά το Eurostat) και δεύτερο η αύξηση των θέσεων εργασίας; Εάν δηλαδή έχουμε το ίδιο σκεπτικό για την Νέα Υόρκη που αποτελείτο από τις πιο εύφορες γεωργικές περιοχές της Αμερικής, να μην υπάρχει η παγκόσμια αυτή πόλη, διότι το περιβάλλον θα επηρεάζετο αρνητικά; Και ασφαλώς οποιαδήποτε ανάπτυξη γίνει σε γεωργική γη θα επηρεάσει το περιβάλλον αρνητικά, αλλά είναι μόνο αυτό το κριτήριο;

Ας σκεφτούμε τα γήπεδα γκολφ της Λίμνης με τα 6 χρόνια καθυστέρηση όπου ο επενδυτής ακόμη περιμένει και ευτυχώς που εδώ είναι Κύπριος επενδυτής (το συγκρότημα Σιακόλα) και δεν μας τα παράτησε και να φύγει. Ευτυχώς επίσης που έχουμε και τον Αιγύπτιο επενδυτή της Αγίας Νάπας που μετά από διάφορες ακατανόητες ταλαιπωρίες, έδωσε τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση και προχωρά το έργο (και ακόμη περιμένει τις τελικές άδειες παρακαλώ).

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να εργάζεται και να γνοιάζεται για τον τόπο και την ευημερία των πολιτών ως πρώτιστη προτεραιότητα, ως επίσης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η οποία δεν είχε κανένα ενδοιασμό να καταγγείλει την Δημοκρατία (και γιατί να την νοιάζει με μισθό €100.000/χρόνο + αυτοκίνητο + σοφέρ).

Θα επιμένουμε στο θέμα της ιδιαιτερότητας των τοπικών ζωνών (ίδε και το παραλιακό μέτωπο της δυτικής Λάρνακας, με εκατοντάδες σπιτάκια τύπου προσφυγικού συνοικισμού), ενώ η Λεμεσός ως η μόνη διεκδικητική πόλη, εργαζόμενη ως μια ομάδα προς το συμφέρον της Λεμεσού, έχει αναπτυχθεί σαν μια άλλη πόλη εκτός Κύπρου με πολυώροφες αναπτύξεις ποιότητας με τα ανάλογα οφέλη στην πόλη.

Δεν πρόκειται να επανα-ασχοληθούμε με την περιοχή σας αγαπητοί μας Δήμαρχοι της περιοχής, διότι η δική σας αδράνεια είναι μέρος του προβλήματος αυτής της οικονομίας σας.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software