Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Επεκτάσεις & Ιδιωτικότητα

16 Απριλίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Επεκτάσεις & Ιδιωτικότητα

Χρειαζόμαστε διαβούλευση επί του θέματος κύριοι της Κρατικής Μηχανής και Κυβέρνησης και ασφαλώς θα πάρετε τις αποφάσεις σας που πιστεύετε ότι είναι ορθές. Δυστυχώς ο Σύμβουλος σας το ΕΤΕΚ δεν έχει εκείνο το επίπεδο που χρειάζεται για τέτοια θέματα που άπτονται του ιδιωτικού τομέα και μείναμε εμείς και κάποιοι άλλοι να αγωνιζόμαστε μόνοι για μια καλύτερη κατάσταση.

Το πρόσφατο μέτρο που δίδει την δυνατότητα επέκτασης σε αδειούχες οικιστικές μονάδες για επέκταση κατά 20% του αδειούχου εμβαδού (με μέγιστο τα 60 τ.μ.) είναι ένα καλό μέτρο, διότι καλύπτει τις διάφορες παράνομες επεκτάσεις και έτσι επιτρέπει μετά την έκδοση τίτλων. Το μέτρο αυτό έχει πολλά υπέρ του και ήλθε να καλύψει το κενό της Πολεοδομικής Αμνηστίας που, δυστυχώς, απέτυχε και λόγω του χρηματικού «προστίμου», αλλά το κυριότερο λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας (που ζητούσε την εξ’ αρχής έκδοση άδειας).

Το νέο μέτρο, χωρίς περιορισμούς όμως, δίδει σχεδόν το ελεύθερο στους αιτητές, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί άλλα προβλήματα. Η επέκταση μιας κατοικίας δυνατόν να προκαλεί μείωση της ιδιωτικότητας μιας άλλης κατοικίας, ιδιαίτερα όταν η επέκταση είναι στον όροφο, που ίσως να εμποδίζει την θέα της πισινής κατοικίας. Λάβαμε πάμπολλες επιστολές (κυρίως από ξένους αγοραστές) που οι κατοικίες τους είχαν θέα σε ανοικτό ορίζοντα και την θάλασσα και ξαφνικά βρέθηκαν να βλέπουν ένα τοίχο.

Ο κάθε αγοραστής έχει το δικαίωμα (μέχρι τέλους 2019) να υποβάλει την σχετική αίτηση επέκτασης και έτσι το όλο θέμα στην ολότητα του όμως ακόμη να εμφανισθεί. Κατά την άποψη μας είναι μεν ορθό το μέτρο, αλλά με την υποβολή της αίτησης για πολεοδομική άδεια, η τοπική Πολεοδομική Αρχή θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση επιτόπου και να διαπιστώσει εάν οι γείτονες επηρεάζονται (και ανάλογα με την πληροφόρηση και την αυτοψία να αποφασίσει χωρίς δέσμευση από τις τυχόν ενστάσεις). Αυτό είναι το ορθό και λογικό διότι σε αρκετές περιπτώσεις ενιαία έργα που σχεδιάστηκαν με πολλή αγάπη και λεπτομέρεια, κατέληξαν σε ένα αλαλούμ αρχιτεκτονικής με τα ανάλογα αποτελέσματα. Σε ένα έργο υπό την διαχείριση μας στην Λάρνακα, ο ένας αγοραστής με πολλή προσοχή και μεράκι έλαβε μέτρα να προστατεύσει την ιδιωτικότητα του και ξαφνικά βρέθηκε ο γείτονας του «αδειούχος» να προσθέτει επιπλέον όροφο καταστρέφοντας εκείνο που είχε υπόψη του όταν το αγόραζε. Σε άλλο στο Πισσούρι σε μια πλαγιά λόφου με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο του Πισσουρίου, το οποίο σχεδιάστηκε με πολλή αρχιτεκτονική αγάπη, για να έχουν όλες οι κατοικίες θέα, όπως εξελίσσεται η κατάσταση περίπου το 1/3 των κατοικιών δεν θα έχουν την θέα, πάνω στην οποία βασίζεται και η αξία των μονάδων και η ιδιωτικότητα τους. Σε περίπτωση πολυκατοικιών το 20%-60 τ.μ., υπάρχει πρόνοια ότι όλοι οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνούν για την επέκταση. Και λέμε, γιατί η διαφορά εδώ στις κατοικίες και μάλιστα στην περίπτωση των διαμερισμάτων όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνούν και όχι η πλειοψηφία;

Μας είναι αντιληπτή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους λόγους του νέου αυτού μέτρου αλλά πλέον δεν θα ξέρει κανένας τι θα του τύχει στο τέλος. Επιπλέον με τις επεκτάσεις αυτές (που ίσως να σημαίνει και προσθήκη τουλάχιστον 2 υπνοδωματίων στις πλείστες περιπτώσεις) έχει το έργο την δυνατότητα να δεχθεί τον επιπλέον πληθυσμό; ΄Εχει την δυνατότητα να δεχθεί ο βιολογικός τους πρόσθετους κατόχους, τους χώρους στάθμευσης που ίσως να χρειάζονται επιπλέον κλπ κλπ.

Σε τρεις περιπτώσεις υφιστάμενοι αγοραστές μας υπέβαλαν αίτημα μέσω δικηγόρου τους ζητώντας αποζημιώσεις. Απαντήσαμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κράτος/Πολεοδομία και όχι στον Διαχειριστή ή/και στον developer του έργου. Το θέμα θα έχει εκπλήξεις κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών και όσο το μέτρο αυτό εφαρμόζεται οι διαμαρτυρίες προστίθενται.

Ελπίζουμε να εισακουστεί η εισήγηση μας, για κάποιου είδους κοινής διαβούλευσης με τους developers/γείτονες και να μην μας αγνοήσετε όπως έκανε η κα Μαύρου για την μεμονωμένη κατοικία στην οποία (υπουργός τότε) υποδείξαμε ότι ο περιορισμός της μεμονωμένης κατοικίας θα προκαλούσε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις οικονομικής φύσης στους αγοραστές και ιδιαίτερα στους χρηματοδότες (με κύριο άτυχο τον Συνεργατισμό). Τώρα βρήκαμε μπροστά μας, το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, διότι αρνήθηκε την διαβούλευση (πάμπολλες επιστολές εκ μέρους μας στην τότε υπουργό) ενώ ίσως αυτό το μέτρο της μεμονωμένης κατοικίας να είναι και ένας από τους λόγους που προκάλεσαν και την κατάρρευση των τραπεζών κατά την αξιολόγηση της PIMCO (προειδοποιήσαμε τότε τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Συλλούρη, ότι δεν ήταν ορθό μέτρο εκείνη την εποχή - αναφορά μας στην Βουλή). Δεν γίναμε πιστευτοί δυστυχώς και την πάθαμε και πάλι.

Χρειαζόμαστε διαβούλευση επί του θέματος κύριοι της Κρατικής Μηχανής και Κυβέρνησης και ασφαλώς θα πάρετε τις αποφάσεις σας που πιστεύετε ότι είναι ορθές. Δυστυχώς ο Σύμβουλος σας το ΕΤΕΚ δεν έχει εκείνο το επίπεδο που χρειάζεται για τέτοια θέματα που άπτονται του ιδιωτικού τομέα και μείναμε εμείς και κάποιοι άλλοι να αγωνιζόμαστε μόνοι για μια καλύτερη κατάσταση.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software