Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Η εποχή της γεωργίας;

4 Δεκεμβρίου 2016

Subscribe to our monthly newsletters.

Λεμονία στην Κύπρο

Πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία το Υπουργείο Γεωργίας και να ετοιμάσει κάποιο επενδυτικό πλάνο για νέο-εισερχόμενους στην γεωργία, ίσως με την επέκταση του αναδασμού, να μπορούν και άλλες περιοχές να καταταγούν ως οικονομικά συμφέρουσες για καλλιέργεια.

Μέσα στα πολλά μεγάλης εμβέλειας έργα ανάπτυξης που αναμένονται, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, καζίνο και πολυώροφες οικοδομές των 30 ορόφων και πάλι οι ξένοι επενδυτές μας δείχνουν τον δρόμο για εναλλακτικές επενδύσεις. Κάτι παρόμοιο που έγινε με Ισραηλινούς επενδυτές με το πολυώροφο (το πρώτο) έργο στη Λεμεσό με το Olympic Tower που «άνοιξε τα μάτια» τόσο των Αρχών, όσο και των εδώ επιχειρηματιών ανάπτυξης, για μια νέα εποχή πολεοδομικής ανάπτυξης.

Τελευταίως όμως, ως Γραφείο, είμαστε δέκτες ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στην γεωργία, προερχόμενοι και πάλι από το Ισραήλ, όσο και από την Νότιο Αφρική και ακόμη και την Νέα Ζηλανδία.

Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και οι πλούσιες επιχορηγήσεις στην γεωργία, αποτελούν ένα από τους λόγους για επενδύσεις στην γεωργία, όπως είναι και η κατάταξη διάφορων Κυπριακών προϊόντων ως προστατευόμενα σε ονομασία.

Εκτός από το χαλλούμι, που ήταν η αρχή, η κατάταξη του λίζου, Παφίτικου λουκουμιού και λουκάνικου και ακόμη αυτό του κολοκασιού στην περιοχή Αμμοχώστου, φαίνεται να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον. Επίσης νέες ανακαλύψεις για ιδιότητες ορισμένων προϊόντων (όπως χαρούπια, παπουτσόσυκα, αλόη και άλλα που ευδοκιμούν στο δικό μας άνυδρο κλίμα) δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ο Νοτιοαφρικανός επενδυτής μας ζήτησε να ενοικιάσει/αγοράσει 1.0 εκ. τ.μ. για παραγωγή ελαιόδενδρων με εργοστάσιο, ενώ ο άλλος από το Ισραήλ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δημιουργία φυτειών με παπουτσοσυκιές. Πρόσφατα από Ελλάδα υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αλόης (άνυδρο φυτό με πολλά παράγωγα που ευδοκιμεί στην Κύπρο) ορμώμενοι από παρόμοιες επενδύσεις στην Κρήτη. Προσέχουμε επίσης κάποια έλλειψη κατάλληλων τεμαχίων για αμπελοκαλλιέργεια και όπου η παραγωγή ορισμένων τύπων κρασιών περιορίζεται από την ανυπαρξία κτημάτων προς εκμετάλλευση.

Στο όλο θέμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το φύτεμα 50.000 δενδρυλλίων χαρουπιών και παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση την παραγωγή ζιβανίας από τα φρούτα, ενώ σιγά-σιγά η εκμετάλλευση της λεβάντας και άλλων αρωματικών φυτών, έχει προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον (ίδε Πλάτρες), οι βιολογικές καλλιέργειες επιπλέον.

Αξίζει λοιπόν μια προσπάθεια εξερεύνησης τέτοιων επενδύσεων στην γεωργία και με την βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας, θα μπορεί κάποιος επενδυτής να διαπιστώσει τις προοπτικές υπάρχουν.

Ζούμε ασφαλώς σε μια εποχή αλλαγής κλίματος και έλλειψης νερού, αλλά για τις πιο πάνω καλλιέργειες, η απαίτηση για άρδευση είναι πολύ περιορισμένη. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι η χρήση του επεξεργασμένου νερού από τους βιολογικούς σταθμούς (που μεγάλο ποσοστό καταλήγει στην θάλασσα) βρίσκεται σε περιορισμένο στάδιο.

Το πρόβλημα, που είναι δύσκολο να λυθεί, είναι το μέγεθος των ιδιοκτησιών. Μικρά τεμάχια που αναγκάζουν τον επενδυτή να διασκορπίσει την επένδυση του σε διάφορα τεμάχια, ενώ η ενοικίαση τέτοιων κτημάτων είναι παρομοίως δύσκολη για μακροχρόνια περίοδο. Οι τιμές των γεωργικών κτημάτων βρίσκονται τώρα στον πάτο, ενώ η διατήρηση τους στο στάδιο αυτό για το μεσοπρόθεσμο μέλλον είναι μάλλον σίγουρη. Το μέτρο της απαγόρευσης ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε γεωργικές περιοχές, καθήλωσε τις τιμές γεωργικών κτημάτων σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την γεωργία. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι τουλάχιστον στις πεδιάδες, υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες (ίδε Μεσαορία – περιοχή Μόρφου – Λάρνακα Ποταμιά) άνυδρες, παρόλο που υπάρχουν σχετικά πλησίον βιολογικοί σταθμοί/ νερό. Πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία το Υπουργείο Γεωργίας και να ετοιμάσει κάποιο επενδυτικό πλάνο για νέο-εισερχόμενους στην γεωργία, ίσως με την επέκταση του αναδασμού, να μπορούν και άλλες περιοχές να καταταγούν ως οικονομικά συμφέρουσες για καλλιέργεια.

Έκανε λοιπόν μεγάλη εντύπωση στον προτειθέμενο Κρητικό επενδυτή, όταν τον ξεναγήσαμε σε διάφορες περιοχές και μας είπε «Κύριε μου εσάς σας έδωσε ο Θεός χώμα και εμάς μόνο πέτρες». Οι επενδυτές από το Ισραήλ για παπουτσόσυκα εξέτασαν την περιοχή της Ν.Α. Πάφου, ενώ εκείνοι της αλόης την περιοχή Μονής. Σε άλλη πρόσφατη επίσκεψη ενός Ρώσου επενδυτή για το θέμα, μας ανέφερε ότι «οτιδήποτε προϊόν παράγουμε στην Κύπρο να θυμάστε ότι επιπλέον της ποιότητας είναι και θέμα παρουσίασης (package) στην διεθνή αγορά». Μας ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της ονομασίας, «μπορείς να πλασάρεις ουίσκι εκτός Σκωτίας, βότκα εκτός Ρωσίας και να πωλήσεις μυρωδικό εκτός Γαλλίας;» Άρα προϊόντα Κυπριακά με μέλλον, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, μετά ξεκινά η προσπάθεια διάθεσης τους σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Προσοχή: Για εκείνους που επιθυμούν να ενοικιάσουν κτήματα για γεωργία, εάν μια χρονιά θεωρηθεί περίοδος ανομβρίας, τότε αυτόματα τα συμβόλαια επεκτείνονται ανεξάρτητα λήξης (τώρα το μάθαμε και εμείς).

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2016 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software