Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Κομπίνες υπό εξέλιξη στην Αγορά Ακινήτων;

3 Σεπτέμβρίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Κομπίνες υπό εξέλιξη στην Αγορά Ακινήτων;

Έτσι όπως πάμε αγαπητοί μας αναγνώστες τίθεται σε κίνδυνο το μέτρο αυτό που επέφερε στην Κυπριακή οικονομία πέραν των €4.0 δις. τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανέντιμης συμπεριφοράς και της απληστίας για χρήμα (τόσο ξένων όσο και ντόπιων).

Είναι γνωστό ότι για την εξασφάλιση της βίζας μόνιμης παραμονής χρειάζεται η αγορά μιας οικιστικής μονάδας αξίας ως ελάχιστη €300.000 και για το διαβατήριο ελάχιστη αξία κατοικίας €500.000 (πλέον Φ.Π.Α.).

Πληροφορούμαστε όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κτηματομεσίτες, μεσάζοντες, επιχειρηματίες ανάπτυξης και άλλοι, πληροφορούν προτιθέμενους αιτητές ότι δεν έχει σχέση το ποσό της αγοράς, αλλά πόσο αξίζει το ακίνητο. Έτσι σε πρόσφατη μας ενημέρωση από πελάτη μας στην Λάρνακα, κτηματομεσίτης τον πληροφόρησε ότι παρόλο που το διαμέρισμα που θα αγόραζε είναι €170.000 (συμφωνημένη τιμή) θα μπορούσε να εξασφαλίσει βίζα, διότι η αξία του διαμερίσματος είναι τουλάχιστον €300.000!!

Κομπίνα λοιπόν υπό εξέλιξη, διότι το Κράτος δεν θα αποδεχθεί τέτοια δήλωση σε σχέση με το όριο των €300.000, εάν δε ο πελάτης παρασυρθεί από τέτοιες υποσχέσεις/διαβεβαιώσεις, θα βρεθεί όχι μόνο χωρίς βίζα, αλλά και ίσως αφού πληρώσει τις €170.000 πλέον δικηγορικά και άλλα έξοδα, να μείνει στα κρύα του λουτρού και να διερωτάται τι πήγε λάθος.

Αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που μπορεί – μαζί με άλλες, να ζημιώσει το επιτυχέστατο αυτό μέτρο προσέλκυση ξένων επενδυτών και ως εκ τούτου είμαστε της άποψης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προβεί σε κάποια οδηγία/δήλωση επί τούτου, που να ξεκαθαρίζει τι σημαίνει αξία και τον συσχετισμό της με την τιμή αγοράς.

Μας είναι αντιληπτό ότι οι διάφοροι μεσάζοντες/πωλητές, εις μια προσπάθεια να πείσουν ορισμένους ευκολόπιστους αιτητές ότι η χαμηλότερη τιμή θα έχει λιγότερα μεταβιβαστικά (προς όφελος του αγοραστή) χωρίς όμως να του αναφέρουν ότι σε περίπτωση μεταπώλησης, ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών θα είναι ψηλότερος.
Ακόμη μια περίεργη περίπτωση είναι ότι αιτήσεις που αφορούν καινούργια ακίνητα, τυγχάνουν απάντησης σε πολύ 6 μήνες περίπου, ενώ εάν η πώληση είναι για μεταχειρισμένα (resales) τότε ίσως να περιμένει ο αιτητής και ένα χρόνο. Κατά την άποψη μας αυτό είναι πολύ περίεργο, διότι θέτει τους πωλητές σε διαφορετική βάση, κάτι που ίσως και να μην συνάδει με το σύνταγμα (όπου όλοι είναι ίσοι). Μας είναι αντιληπτός ο λόγος που υπάρχει αυτή η δήλωση (ενθάρρυνση της ανάπτυξης) αλλά χρειάζεται προσοχή.

Ακόμη ένα παράδειγμα κομπίνας είναι και οι χρεώσεις δικηγόρων/λογιστών για να αναλάβουν την διαδικασία εξασφάλισης της βίζας/διαβατηρίου. Πελάτης μας στο Παραλίμνι, του ζήτησαν αμοιβή €7.500 για τα διαδικαστικά βίζας και όταν του συστήσαμε να αρνηθεί, έλαβε από μεγάλο δικηγορικό γραφείο για την ίδια υπηρεσία προς €2.500.

Ταυτόχρονα κτηματομεσίτες και ιδιαίτερα οι ξένοι (Κινέζοι) ζητούν προμήθεια προς ±20%. Σε μια περίπτωση στην Λάρνακα ο πωλητής συμφώνησε με τον Κινέζο κτηματομεσίτη για πώληση παραθαλάσσιας κατοικίας του προς €1.800.000, με τον κτηματομεσίτη να εισπράξει τις €800.000, δίνοντας μάλιστα και λογαριασμό στον Χονγκ-Κονγκ για το έμβασμα. Διερωτόμαστε λοιπόν εάν οι Αρχές στην Κύπρο θα δεχθούν τέτοια επίπεδα προμήθειας και εάν όχι, τότε ο πωλητής θα πληρώσει φόρο πάνω σε ολόκληρο το ποσό των €1.800.000 – η πιθανότητα να κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος επιπλέον.

Σε άλλη περίπτωση Κινέζος κτηματομεσίτης πρότεινε σε ιδιώτη για να πωλήσει χωράφι στον Πρωταρά για €3.0 εκ., προτείνοντας όμως όπως πρώτα να γίνει πωλητήριο έγγραφο μεταξύ τους (για ένα ευρώ παρακαλώ) και εντός περιόδου 6 μηνών, θα το πουλούσε πολύ περισσότερα, εισπράττοντας την διαφορά. Στην περίπτωση αυτή είναι αντιληπτά τα προβλήματα (κατάθεση πωλητηρίου, φόροι επί ψηλότερης τιμής κλπ) αλλά το κτήμα δεν άξιζε πέραν των €2.0 εκ. και το δέλεαρ για τον Κύπριο πωλητή ήταν μεγάλο.

Έτσι όπως πάμε αγαπητοί μας αναγνώστες τίθεται σε κίνδυνο το μέτρο αυτό που επέφερε στην Κυπριακή οικονομία πέραν των €4.0 δις. τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανέντιμης συμπεριφοράς και της απληστίας για χρήμα (τόσο ξένων όσο και ντόπιων).

Τελειώνοντας πάνω στο θέμα των κομπίνων, πληροφορηθήκαμε από πελάτη μας ο οποίος ήταν ο μεγάλος μέτοχος και διευθυντής εταιρείας έργου στην Αγία Νάπα, ότι με ψευδή δήλωση άλλος μέτοχος υπόβαλε έγγραφο δήλωσης στον Έφορο Εταιρειών ότι αγόρασε τις μετοχές του πρώτου και ότι είναι απόλυτος ιδιοκτήτης. Το θέμα εξελίχθηκε διότι ο κομπιναδόρος πώλησε μάλιστα το ακίνητο σε τρίτους που κατέθεσαν και το συμβόλαιο στο Κτηματολόγιο. Συζητώντας το θέμα με τον Έφορο Εταιρειών, μας πληροφόρησε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την αυθεντικότητα τέτοιων δηλώσεων και περίπου ότι υποβάλεις το αποδέχονται - ιδιαίτερα εάν είναι σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι ποιος είναι πλέον ασφαλισμένος; Ίσως και το Γραφείο μας αυτό να απωλέσει την ιδιοκτησία του, διότι κάποιος τρίτος υπόβαλε στον Έφορο το σχετικό έντυπο. Σοκαριστική κατάσταση ιδιαίτερα προερχόμενη από μια χώρα η οποία στοχεύει να αναδειχθεί σε διεθνές οικονομικό κέντρο. Δεν το πιστεύουμε.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software