Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Μεγάλη απώλεια η αποχώρηση Χάσικου

14 Μαΐου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Σωκράτης Χάσικος - Τέως Υπουργός Εσωτερικών

Ευχόμαστε στον κύριο Χάσικο ότι το καλύτερο και ευχόμαστε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως επιλέξει ένα νέο υπουργό με παρόμοια προσόντα, διότι για εμάς που ασχολούμαστε στον τομέα των ακινήτων, η θέση αυτή είναι κλειδί και εάν υπάρχει ένα άτομο που ταιριάζει της κατάταξης του ως «Άριστος των Αρίστων» είναι ο κύριος Χάσικος.

Η πρόσφατη παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών κατά την άποψη μας θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως Μεγάλη Απώλεια στον τομέα της οικοδομiκής βιομηχανίας.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην αρχή δεν είμασταν σίγουροι κατά πόσο ο κ. Χάσικος ήταν το κατάλληλο άτομο για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά οι ενέργειες και τα έργα του μας έπεισαν ότι είχαμε λάθος.

Πολλά από τα νέα μέτρα που έλαβε το Κράτος για να βοηθήσει την οικοδομική βιομηχανία είχαν ως βάση το υπουργείο του και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης, οι χαλαρώσεις σε ύψος των οικοδομών και άλλων παραμέτρων, οι παράμετροι για νέες μεγάλες αναπτύξεις, η διαφοροποίηση στην Δήλωση Πολιτικής και των τοπικών σχεδίων, τα νέα κίνητρα για την τουριστική βιομηχανία που είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση των κλινών, είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα στην θητεία του. Σημειώνεται επίσης και η προσφορά του στα θέματα των αλλοδαπών, Δημαρχείων, Οδικού Δικτύου και άλλα, τα οποία δεν είχαν όλα την ανάλογη επιτυχία. Βέβαια η υιοθέτηση αυτή της νέας νοοτροπίας και φιλελεύθερης προσέγγισης για τις αναπτύξεις είναι προσεκτή σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πολιτική φιλοσοφία.

Η μη υιοθέτηση του μέτρου για βίζες/διαβατήρια από το έτος 2007 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και η εκ των υστέρων φιλελευθεροποίηση του, επέφεραν στο Κράτος γύρω στα €3 δις. περίπου, επιπλέον των άλλων μέτρων για τις επεκτάσεις στον τουρισμό, εμπορικές αναπτύξεις και τόσα άλλα. Βέβαια θα ήταν παράληψη να μη αναφέρουμε ότι ο Υπουργός αυτός είχε την τύχη να βρίσκεται στο πηδάλιο της Πολεοδομίας, ένα νέο ευφάνταστο άτομο η κυρία Αθηνά Κληρίδου, η οποία ακολουθώντας τις Κυβερνητικές πολιτικές, βοηθούσε στην όλη ανάπτυξη της Βιομηχανίας. ΄Εστω και εάν η υπολειπόμενη περίοδος της Προεδρίας αυτής είναι μόνο 12 μήνες, ο Υπουργός θα μπορούσε να προχωρήσει στο έργο του και να χειρισθεί τα τόσα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα της Βιομηχανίας, αλλά μας είναι κατανοητοί οι λόγοι της παραίτησης του και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο οικογενειακό του θέμα.

Ισως το ιστορικό αυτού του απερχόμενου υπουργού με το δικό του ύφος και αποφασιστικότητα να είναι ένα μέτρο σύγκρισης πως ένα άτομο μπορεί να διαφοροποιήσει την οικοδομική βιομηχανία συγκρίνοντας τον με προηγούμενους στην ίδια θέση. Τα μέτρα για την μείωση των μεταβιβαστικών, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, η διαφοροποίηση της χρέωσης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας [από τους ιδιοκτήτες σε αγοραστές] είναι και αυτά θέματα επιτυχίας του, που άνκαι δεν κατατάσσονται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός αυτός είχε την δική του προσφορά.

Ως γενικό σχόλιο προσθέτουμε εδώ για τους διαδόχους του να προσέξουν πώς τα διάφορα μέτρα χαλάρωσης και ευφάνταστης πολεοδομικής πολιτικής μπορούν να διαφοροποιήσουν την οικονομική επιτυχία ενός Κράτους. Εάν δεν ήταν τα νέα μέτρα του τουρισμού και τα κίνητρα για επεκτάσεις, δεν θα πετυχαίναμε την επιτυχία του τουρισμού και την αύξηση κατά 3.000 σε τουριστικές κλίνες και την αναβάθμιση των ξενοδοχείων, που μάλιστα ήλθε στην κατάλληλη στιγμή με την αύξηση του τουρισμού.

Ευχόμαστε στον κύριο Χάσικο ότι το καλύτερο και ευχόμαστε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως επιλέξει ένα νέο υπουργό με παρόμοια προσόντα, διότι για εμάς που ασχολούμαστε στον τομέα των ακινήτων, η θέση αυτή είναι κλειδί και εάν υπάρχει ένα άτομο που ταιριάζει της κατάταξης του ως «Άριστος των Αρίστων» είναι ο κύριος Χάσικος.

Παραμένουν διάφορα θέματα που επηρεάζουν την οικοδομική βιομηχανία και που θεωρούνται σοβαρά και για το οποίο ο διάδοχος του κ. Χάσικου θα πρέπει να ενσκήψει όπως:

  • O μη λειτουργικός νόμος περί κοινοχρήστων που θεωρούμε ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που με τα νέα έργα κλίμακας θα εκραγεί πολύ σύντομα.

  • Η αναδιάρθρωση των Δήμων που κατάντησε η κάθε γειτονιά να έχει τον Δήμαρχο της, τα δημοτικά συμβούλια, τα κτίρια, όπως ασφαλώς και το «απαραίτητο» Δημοτικό Θέατρο.

  • Τα διάφορα έργα υποδομής που καρκινοβατούν λόγω των αιώνιων ιδιωτικών συμφερόντων [ίδε δρόμο Στροβόλου ή παρόμοιους].

  • Την κατάργηση του ελάχιστου εμβαδού σε οικιστικές μονάδες, η μεμονωμένη κατοικία, η μη μέτρηση στον συντελεστή δόμησης των εσωτερικών κοινόχρηστων διαδρόμων, η εφαρμογή μιας βασικής αισθητικής στα κτίρια (ίδε το ΤΕΡΑΣ στην παραλία του Πισσουρίου, την ΡΟΖ έπαυλη στον Πρωταρά κλπ].

  • Την απλοποίηση της διαδικασίας στην έκδοση τίτλων και της ανάθεσης αυτής σε ιδιώτες για να ξεφύγουμε από την απαρχαιωμένη διαδικασία του 1950 που προκαλεί τόσα πολλά προβλήματα.

  • Την επίλυση της πρόσβασης σε περίκλειστα αναπτυξιακά κτήματα.

  • Κλπ

Καλό μέλλον κύριε Υπουργέ

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software