Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Μια νέα πορεία καταστροφής;

26 Μαρτίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Χρόνος για δημιουργία επενδυτικών ταμείων Κύπρου;

Για να περιορισθεί η επανάληψη της κατάστασης του έτους 2008 είμαστε της άποψης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να δημοσιεύει ανά μήνα/ επαρχία τις εκδοθείσες άδειες και τις υποβληθείσες αιτήσεις, για να υπάρχει η σχετική πληροφόρηση της αγοράς όσον αφορά την υπάρχουσα και την αναμενόμενη προσφορά (ανάλυση ανά είδος/τ.μ. κλπ).

Είναι δεδομένη η κάποια ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας και ακόμη να παρατηρείται και αύξηση των τιμών σε ορισμένες περιοχές και είδη ακινήτων. Άνκαι η ανάκαμψη βρίσκεται σε αρχικά στάδια, εντούτοις είναι προσεκτή από την αυξητική ζήτηση. Η ανάκαμψη δεν είναι όμως γενική και παρατηρείται κυρίως στις πόλεις, όσο και στο παραλιακό μέτωπο αυτών.

Εκείνο το οποίο μας εντυπωσιάζει είναι η συνεχής ανάπτυξη στο παραλιακό κυρίως μέτωπο της Λεμεσού με πολυώροφα έργα, ενώ δημοσιεύονται στοιχεία για νέα έργα ανάπτυξης δεκάδων μονάδων τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και σε περιοχές πλησίον και όχι τόσο σε περιοχές που έχουν ζήτηση από ντόπιους. Η ανάκαμψη αυτή της αγοράς είναι κυρίως το αποτέλεσμα της ζήτησης προερχόμενης από ξένους για το θέμα των διαβατηρίων/βίζας. Είναι αυτή η πηγή της ζήτησης ανεξάντλητη όμως; Πιστεύουμε πως βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια του ξένου ενδιαφέροντος.

Από την άλλη, έγινε/γίνεται τέτοια προβολή από τους Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης που προκάλεσε την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Παρέλαβε η Κύπρος 2 επιστολές προειδοποίησης επί του θέματος αλλά «εμείς» τον «χαβά» μας, με τεράστιες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και στα αεροδρόμια. Όσον και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο, ως Κύπρος, ίσως να έχουμε κάποια ασπίδα προστασίας λόγω πολλαπλών συμφερόντων, αλλά είναι θέμα χρόνου πότε θα τεθούν νέοι περιορισμοί. Ταυτόχρονα οι πιέσεις για την ενιαία φορολόγηση στην Ε.Ε. είναι επικίνδυνη για την Κύπρο, αφαιρώντας της ένα από τα κύρια στοιχεία προσέλκυσης επενδύσεων. Ναι μεν ο τουρισμός πάει καλά, με τις επικρατούσες αυξητικές τάσεις, αλλά ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο και στις σχέσεις Ελλάδας/Τουρκίας, θα οδηγήσει σε καταστροφή. Άρα πόσο σίγουρο είναι το μέλλον της οικονομίας, μάλιστα όταν επανευρίσκοντας τον σπάταλο μας εαυτό, άρχισαν οι αυξήσεις και οι απαιτήσεις;

Είμαστε στο στάδιο που χρειάζεται λίγος προγραμματισμός και να μην ανεβούμε όλοι και πάλι στο χρυσοφόρο τραίνο της ανάπτυξης, για να μην καταλήξουμε στην κατάσταση του έτους 2008 με ψηλή προσφορά, μείωση της ζήτησης και κατάρρευση των τιμών (ίδε και παρόμοιες μας αναφορές στο θέμα στην στήλη αυτή).

Για να περιορισθεί η επανάληψη της κατάστασης του έτους 2008 είμαστε της άποψης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να δημοσιεύει ανά μήνα/ επαρχία τις εκδοθείσες άδειες και τις υποβληθείσες αιτήσεις, για να υπάρχει η σχετική πληροφόρηση της αγοράς όσον αφορά την υπάρχουσα και την αναμενόμενη προσφορά (ανάλυση ανά είδος/τ.μ. κλπ). Είναι δεδομένο πλέον ότι η Κυπριακή αγορά ακινήτων εξελίσσεται σε δύο ξεχωριστούς τομείς που έχουν ως βάση την πηγή των αγοραστών, ντόπιους και ξένους. Οι δύο αγορές είναι τελείως ξέχωρες και υιοθετείται εκ λάθους κατά την άποψη μας το αποτέλεσμα από την ξένη αγορά να εφαρμόζεται ως κατ’ επέκταση και για τα ντόπια. Παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι και οι δημοσιευθείσες πρόσφατα τιμές διαμερισμάτων στην Λευκωσία (κέντρο) με μέση τιμή πώλησης €4.000-€5.000/τ.μ. (ένα δυάρι ±€450.000) που έχει ως βάση τις παραλιακές τιμές, ενώ η ζήτηση στην Λευκωσία από ξένους είναι σχεδόν μηδέν.

Εκείνο το οποίο είναι επίσης προσεκτό είναι η αυξητική τάση της ζήτησης που υπάρχει για εισοδηματικά κτίρια κυρίως γραφείων/διαμερισμάτων, με ένα προϋπολογισμό €3-€10. εκ. με αναμενόμενη απόδοση 5% τον χρόνο (και νοουμένου ότι τα κτίρια αυτά ενοικιάζονται σε πολύ καλής ποιότητας ενοικιαστές). Ενώ η απόδοση του 5% ήτο δεδομένη κατά την περίοδο του 2013/2014, τώρα με την καλυτέρευση της οικονομίας, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 4%, ενώ ενοικιαστές κατηγορίας ΑΑ δεν είναι ευκολόβρετοι.

Σε όλη αυτή την κατάσταση της αγοράς συνεισφέρουν και οι διάφορες ανακοινώσεις περί σχεδόν ξεπουλήματος ακριβών μονάδων ενώ ακόμη το έργο βρίσκεται στα θεμέλια, ενώ σε άλλη διαφήμιση αναφέρεται σε έργο που ακόμη δεν έχουν εξασφαλισθεί οι άδειες κλπ. Είναι όμως δεδομένη η επιτυχία ορισμένων έργων και αρεκτή από αυτή την επιτυχία βασίζεται στην δραστηριότητα των επιχειρηματιών ανάπτυξης. Σε πρόσφατη έκθεση ακινήτων στο Dubai πληροφορηθήκαμε ότι έργο μαρίνας είχε μεγάλη επιτυχία με σχεδόν ξεπούλημα όλων των μονάδων του ενός υπνοδωματίου (±€450.000).

Αυτή η επικρατούσα ευφορία χρειάζεται να ελεγχθεί προς όφελος της οικονομίας, διότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν μπορεί η οικονομία του τόπου εκτός από τον τουρισμό να βασίζεται πάνω στην οικοδομική βιομηχανία και ως κύρια πηγή στην ζήτηση από ξένους αγοραστές με πολύ περιορισμένη συνεισφορά από τους ντόπιους (26% πωλήσεις σε ξένους και 74% σε ντόπιους ως αριθμός αλλά ως αξία σε ποσοστό στους ξένους ίσως να είναι και τριπλάσιο (δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικές και έτσι δίδουν μια λανθασμένη εικόνα). ΄Ετσι ένα ξενοδοχείο που πωλήθηκε για €30 εκ. κατατάσσεται ως μια πώληση και ένα χωράφι των €10.000 και αυτό ως μια πώληση. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν ότι ο πλούτος της πληροφόρησης του Κτηματολογίου δεν αξιοποιείται από την Στατιστική Υπηρεσία, ενώ τα δεδομένα υπάρχουν. Έτσι με ελλιπή στοιχεία οδηγούμαστε σε ένα σκοτάδι του μέλλοντος που ασφαλώς θα μας οδηγήσει και πάλι σε λανθασμένα αποτελέσματα.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software