Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Ο 4ος Υπουργός στην Σειρά; - Κοινόχρηστα

11 Ιουνίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Κωνσταντίνος Πετρίδης - Υπουργός Εσωτερικών

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτός ο 4ος στην σειρά Υπουργός Εσωτερικών κ. Πετρίδης, θα έχει τον χρόνο και/ή την επιθυμία να κατατάξει την διόρθωση του νόμου περί κοινοχρήστων στις προτεραιότητες του. Αρχικά είχαμε αντιδράσεις από ξένους αγοραστές για την μη έκδοση των τίτλων, τώρα όμως θα καταλήξουμε σε μια νέα αντίδραση από κάποιο νέο Property Action Group, που μας έκανε ρεζίλι στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (και μπράβο του διότι ήταν το έναυσμα της όποιας διόρθωσης), με την ανάλογη δυσφήμιση και επηρεασμό στην ζήτηση/πωλήσεις.

Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να κινήσουμε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στο σοβαρό θέμα των κοινοχρήστων και της μη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός Εσωτερικών, τον προσεγγίζουμε κτυπώντας την καμπάνα του κινδύνου για την κατεύθυνση της καταστροφής που οδηγούμαστε. Η μη πληρωμή των κοινοχρήστων είναι μια από τις «κατάρες» της οικοδομικής βιομηχανίας, που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει σε ολοένα αυξανόμενες ασυντήρητες οικοδομές, την αύξηση των φιλονικιών μεταξύ των κατόχων μονάδων και την μείωση της ποιότητας ζωής σε έργα, ιδιαίτερα εκείνα που περιλαμβάνονται κοινές διευκολύνσεις, όπως πισίνες, κήποι, ανελκυστήρες κλπ.

Το θέμα καθίσταται πιο σοβαρό με τα νέα έργα κλίμακας, όπως Μαρίνες, γήπεδα γκολφ, πολυώροφοι πύργου κλπ. Όταν λοιπόν σε μια οικοδομής κάποιος δεν πληρώνει τον μέσο όρο κοινόχρηστα γύρω στα €50/μήνα, πως θα συντηρηθούν έργα κλίμακας με πάμπολλες διευκολύνσεις; Τα δεδομένα είναι εδώ με έργα των 2-4 χρόνων που έχουν ασυντήρητες οικοδομές, εγκαταλειμμένες πισίνες και με πολυάριθμα κοινωνικά προβλήματα. Τα νέα έργα τα οποία και προσέλκυσαν ξένους αγοραστές και συνεισέφεραν €4 δις στην Κυπριακή οικονομία, σύντομα θα ανακαλύψουν οι αγοραστές/κάτοχοι τους ότι θα κατέχουν ένα έργο που στο τέλος θα καταλήξουν να το μισούν.

Ξεκινήσαμε επί προεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής κ. Α. Χρίστου όπου και επεξηγήσαμε το πρόβλημα. Αξιοσημείωτο ότι υπήρχε ένσταση στην διόρθωση του νόμου περί κοινοχρήστων, με ένα συγκεκριμένο Κυβερνητικό υπάλληλο να ήταν σφόδρα εναντίον. Μετά την αφυπηρέτηση του ο υπάλληλος αυτός έγραψε και σχετικό βιβλίο επί του θέματος – το μελετήσαμε επανειλημμένα και ομολογουμένως δεν καταλάβαμε τι θέλει να πει. Βασιστήκαμε και στην αποφασιστικότητα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου, ο οποίος αν και έδειξε ότι καταλάβαινε το πρόβλημα, εντούτοις δεν έλαβε κανένα μέτρο διόρθωσης. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτός ο 4ος στην σειρά Υπουργός Εσωτερικών κ. Πετρίδης, θα έχει τον χρόνο και/ή την επιθυμία να κατατάξει την διόρθωση του νόμου περί κοινοχρήστων στις προτεραιότητες του. Αρχικά είχαμε αντιδράσεις από ξένους αγοραστές για την μη έκδοση των τίτλων, τώρα όμως θα καταλήξουμε σε μια νέα αντίδραση από κάποιο νέο Property Action Group, που μας έκανε ρεζίλι στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (και μπράβο του διότι ήταν το έναυσμα της όποιας διόρθωσης), με την ανάλογη δυσφήμιση και επηρεασμό στην ζήτηση/πωλήσεις.

Εκείνο που μας προκαλεί την περιέργεια είναι η αδιαφορία των διάφορων οικοδομικών και επαγγελματικών ομάδων. Είτε αυτές ονομάζονται Σύνδεσμος Ιδιοκτητών, Κτηματομεσιτών, ΕΤΕΚ, Σύνδεσμος Ανάπτυξης Ακινήτων και ακόμη από τους Δήμους που θα έπρεπε να έχουν και αυτοί το θέμα στους στόχους τους για διόρθωση και που άπτεται της συντήρησης και ευπρέπεια των κτιρίων.

Όπως είναι σήμερα ο νόμος περί κοινοχρήστων, εάν κάποιος κάτοχος δεν πληρώνει κοινόχρηστα, θα πρέπει οι υπόλοιποι (καλοπληρωτές) να πληρώσουν τα ανείσπρακτα κοινόχρηστα και μετά να λάβουν δικαστικά μέτρα εναντίον των υπολοίπων. Δηλαδή αφού πληρώσουν δικηγορικά/δικαστικά έξοδα, αφού διαθέτουν τον χρόνο τους και αφού περιμένουν την δικαστική απόφαση σε 3-4 χρόνια, τότε και εάν είναι υπέρ τους η δικαστική απόφαση, θα πρέπει να κυνηγήσουν τον κακοπληρωτή (εάν τα καταφέρουν και του επιδοθεί η απόφαση) και μετά εάν έχει χρήματα ο κακοπληρωτής να πληρώσει (υπήρχε περίπτωση όπου οφειλόμενα κοινόχρηστα €1.100, η απόφαση καθόρισε την εξόφληση τους σε €25/μήνα-δηλαδή σε 44 μήνες). Ποιος λοιπόν θα αναλάβει να καλύψει αυτά τα έξοδα και μάλιστα ίσως κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας, να συνεχίζει ο κακοπληρωτής να κατοικεί στο έργο;

Για τον λόγο εισηγηθήκαμε/εισηγούμαστε όπως:

  • Καμία μεταβίβαση επιτρέπεται εκτός και εάν παρουσιάσει ο κάτοχος/ ιδιοκτήτης εξόφληση των κοινοχρήστων.

  • Παρομοίως για υποθήκευση, αίτηση για αλλαγές/πολεοδομική/άδεια οικοδομής.

  • Ο οφειλέτης ανεξάρτητα τι πιστεύει, οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα και εάν διαφωνεί να λάβει δικαστικά μέτρα εναντίον της Διαχείρισης και όχι το αντίστροφο.

  • Καμία ενοικίαση να επιτρέπεται εκτός και εάν στον προτιθέμενο ενοικιαστή του παρουσιαστεί βεβαίωση πληρωμής κοινοχρήστων από την Διαχείριση. Για τον λόγο αυτό η μεταφορά ρεύματος και άλλων υπηρεσιών στον νέο ενοικιαστή να απαιτεί παρόμοιο πιστοποιητικό.

  • Τα κοινόχρηστα να είναι κατά κύριο λόγο ευθύνη του ενοικιαστή/ κατόχου με άμεσο εγγυητή τον αγοραστή/ιδιοκτήτη του ακινήτου (δια νόμου).

  • Η μη πληρωμή των κοινοχρήστων να δίδει το δικαίωμα στην Διαχείριση έκδοσης απαγορευτικού διατάγματος που να απαγορεύει στον κάτοχο μονάδας την χρήση κοινόχρηστων διευκολύνσεων – ενώ εν τω μεταξύ θα πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει τα κοινόχρηστα.

Αυτά και άλλα.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις ικανότητες του νέου Υπουργού Εσωτερικών, ίσως να χρειαστούμε και εδώ ένα νέο Παμπορίδη που να πάρει το θέμα ζεστά και να κατηγορήσει ανοικτά όλους εκείνους που με μεγάλη χαρά εισπράττουν τώρα τα εκατομμύρια από τις πωλήσεις αδιαφορώντας για το μέλλον που αφορά όλη την Κύπρο και την οικονομία της.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software