Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Πανεπιστήμια & Αγορά Ακινήτων

20 Αυγούστου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Τελετή αποφοίτησης πανεπιστημίου

Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα είχαμε ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές για ενοικίαση/αγορά φοιτητικής εστίας στην Κύπρο, με ζητούμενη απόδοση 8% επί της επένδυσης (ψηλό μεν ποσοστό αλλά είναι πιο ψηλό σχετικά το ρίσκο), ενώ η διαχείριση μιας εστίας έχει τα δικά της προβλήματα, διότι πρόκειται πλέον για επιχείρηση τύπου ξενοδοχείου και το ρίσκο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Είναι προσεκτό πως τα διάφορα πανεπιστήμια επηρεάζουν στην άμεση περιοχή τους και τις τιμές/ζήτηση/απόδοση των ακινήτων. Όπως εξελίσσονται τα πανεπιστήμια αυτά με τις χιλιάδες φοιτητές, δημιουργούν από μόνα τους μια συνοικιακή αγορά κυρίως για ενοικίαση διαμερισμάτων (1-2 υπνοδωματίων) επιπλέον για εμπορικές χρήσεις όπως καφέ, εστιατόρια χαμηλού κόστους, μικρο-καταστήματα που εξυπηρετούν τους φοιτητές/καθηγητές και άλλους.

Η εξέλιξη αυτή των τοπικών πανεπιστημίων άνκαι αργή είναι αυξητική σε ζήτηση, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία είναι Αγγλόφωνα που προσελκύουν ξένους φοιτητές. Προς το θετικό μέλλον αυτών των πανεπιστημίων είναι προσεκτή η επιτυχία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που προσελκύει φοιτητές από όλες τις χώρες, ακόμη και από την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κλπ. Επίσης με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας για να γίνουν αποδεκτά τα τοπικά διπλώματα δικηγόρων και άλλων επαγγελμάτων, έχει ανοίξει τις πόρτες εισδοχής από ΄Ελληνες φοιτητές που αναμένεται (αυτό είναι προσεκτό) να ανέλθουν σε δεκάδες το έτος 2018 και με κάθετα αυξητική πορεία στα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν η ζήτηση για ακίνητα για επενδύσεις/ενοικιάσεις στον τομέα αυτό περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή ΄Εγκωμης, η οποία γειτνιάζει με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το ένα με 11.000 φοιτητές είναι μια ένδειξη επιτυχίας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την από πολλού αναμενόμενη Ιατρική Σχολή θα έχει ένα πολύ πιο λαμπρό μέλλον εάν ήταν Αγγλόφωνο (δεν έχουμε ιδιαίτερες ελπίδες λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει) κι έτσι αντί να προσελκύουμε και ξένους φοιτητές που θα επιχορηγούν τους ντόπιους, θα παραμείνει ως ένα καθαρά Ελληνόφωνο και με θέσεις εισδοχής όλων των ειδών ατόμων, αδύνατων και μη.

Ο μεγάλος αυτός φοιτητικός πληθυσμός των πανεπιστημίων έφερε μια κάθετη αύξηση στην ζήτηση διαμερισμάτων και είναι πρόδηλο ότι στην μεν περιοχή ΄Εγκωμης διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου (με έπιπλα) ενοικιάζονται προς €400-€450/μήνα και δεν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά, στην περιοχή Αγλαντζιάς (Πανεπιστήμιο Κύπρου) ενοικιάζονται προς €350-€400/μήνα με αρκετή προσφορά. ΄Ανκαι υπάρχουν και αξιόλογες και μη φοιτητικές εστίες, υπάρχει μια προσεκτή τάση προς αύξηση της προσφοράς (ίδε πρόσφατα Κινέζος επενδυτής αγόρασε τεμάχιο 15.000 τ.μ. έναντι του Πανεπιστημίου Κύπρου για την δημιουργία φοιτητικής εστίας). Ως εκ τούτου χρειάζεται και κάποια προσοχή στις νέες επενδύσεις του είδους αυτού, ενώ τώρα η απόδοση επί της επένδυσης είναι γύρω στο 6% (χωρίς την διαχείριση) με 8%-10% (μαζί με την διαχείριση).

Επίσης ενώ προβλέπαμε και αναμέναμε την ανάληψη της πληρωμής των ενοικίων από τα εκάστοτε πανεπιστήμια αυτά, δεν έγινε εφικτό και έτσι υπάρχει ένα αυξημένο ρίσκο στην μη πληρωμή ενοικίων και στην μη συμμόρφωση των όρων ενοικίασης από φοιτητές. Άνκαι υπάρχουν αξιόλογα κίνητρα για την παραχώρηση χαλαρώσεων που αφορούν αύξηση του συντελεστή δόμησης, ο εγκλωβισμός των επενδύσεων αυτών ως τέτοιος (μόνο ως φοιτητικές εστίες) αυξάνει το ρίσκο (σε αντίθεση με μικρά οικιστικά διαμερίσματα που έχουν την δυνατότητα να διατεθούν είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση σε τρίτους μειώνεται το ρίσκο σε περίπτωση αύξησης της προσφοράς).

Στην περιοχή Αγλαντζιάς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεγάλη διαφορά θα κάνει η ύπαρξη της Ιατρικής Σχολής, ενώ ασφαλώς η πιθανή προσέλκυση ξένων φοιτητών (εάν υιοθετηθεί ης Αγγλική γλώσσα), θα αυξήσει την ζήτηση από ξένους που μη έχοντας δικές τους μονάδες, θα αυξήσουν την ζήτηση για ενοικίαση.

Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα είχαμε ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές για ενοικίαση/αγορά φοιτητικής εστίας στην Κύπρο, με ζητούμενη απόδοση 8% επί της επένδυσης (ψηλό μεν ποσοστό αλλά είναι πιο ψηλό σχετικά το ρίσκο), ενώ η διαχείριση μιας εστίας έχει τα δικά της προβλήματα, διότι πρόκειται πλέον για επιχείρηση τύπου ξενοδοχείου και το ρίσκο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Για εκείνους που επιθυμούν να επενδύσουν σε νέα έργα αυτού του τύπου θα πρέπει να έχουν κατά νουν ότι οι τοπικοί χρηματοδότες ζητούν ο επενδυτής να έχει την γη στην ιδιοκτησία του +50% (τουλάχιστον) δική του προσφορά στην ανάπτυξη.

Στοχεύσετε επίσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Λεμεσό όπου αναλαμβάνει το ΤΕΠΑΚ την πληρωμή των ενοικίων. Επειδή στην Λευκωσία (περιοχή Μακεδονίτισσας) η ζήτηση από φοιτητές είναι τόσο μεγάλη, αλλά από την άλλη οι φοιτητές (κυρίως ξένοι) επιθυμούν να βρίσκονται σε απόσταση περπατήματος όχι πέραν ων 15’ λεπτών, «ευφάνταστος» επενδυτής με υπό ανέγερση οικοδομή αλλά σε κάποια απόσταση, προχώρησε και στην παροχή μικρού κυβισμού μοτοποδήλατου με πρόσθετη χρέωση!!

Αυτή είναι μόνο η αρχή διότι μαζί με τους φοιτητές έρχονται και οι καθηγητές και άλλοι που έχουν ψηλότερα budget για ενοίκιο, ενώ σε πρόσφατο ενδιαφέρον για ανέγερση Ρωσόφωνου σχολείου στην Λάρνακα, το αίτημα περιλάμβανε και 15 κατοικίες με πισίνα με στόχο ενοίκιο €1.200/μήνα!! (περιοχή δυτικά της Λάρνακας).

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software