Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Προβληματισμός για το άμεσο μέλλον - Διαβατήρια

8 January 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Διαβατήρια

Κρίμα που οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών δεν ενέσκηψαν επί του θέματος που τόσο ταλαιπωρεί τους αγοραστές και κυρίως τους καλοπληρωτές προς όφελος των κακοπληρωτών της αγοράς.

Πιστεύουμε ότι το μέτρο για τις βίζες μόνιμης παραμονής και για τα διαβατήρια με ιθαγένεια, είναι ότι το πιο πετυχημένο, τόσο για την οικοδομική βιομηχανία, όσο και για την ευρύτερη οικονομία. ΄Ισως το μέτρο αυτό να είναι από μόνο του ο λόγος του ξεκινήματος της ανάκαμψης της οικονομίας (μαζί με τον τουρισμό). Από το μέτρο βίζες/διαβατήρια, εισπράχθηκαν από πωλήσεις ακινήτων γύρω στο €1.7 δις. κατά τον Υπουργό Εσωτερικών. Πολύ καλά, διότι η είσπραξη αυτή θεωρείται τουλάχιστον ως ξεκίνημα που συνδέονται σε κάποιο βαθμό και από τον μακροχρόνιο τουρισμό ψηλής εισοδηματικής στάθμης [που προσθέτει στην όλη κατάσταση], ενώ οι πρόσθετοι ξένοι, μαθαίνουν την Κύπρο με πιθανότητα επέκτασης τους σε επιχειρήσεις [ίδε επενδύσεις Κινέζων σε ξενοδοχεία κλπ.]. Η οικονομική δραστηριότητα από τους ξένους αγοραστές φαίνεται και στην αγορά αυτοκινήτων όπου ορισμένοι αντιπρόσωποι ψηλού κόστους αυτοκινήτων μας πληροφόρησαν ότι υπάρχει τώρα χρόνος αναμονής!!

Μας προβληματίζει ότι αρκετοί επιχειρηματίες ανάπτυξης, βασίζονται στην προσέγγιση αυτή [Βίζες – Διαβατήρια ] και από γενικές πληροφορίες μαθαίνουμε ότι βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή στον σχεδιασμό, σχεδόν γύρω στις νέες 250 μονάδες/διαμερίσματα, μόνο στην Λεμεσό, επιπλέον των άλλων πόλεων. (Από πληροφορίες του τύπου οι αγοραστές στην Πάφο-Κινέζοι, έχουν φθάσει τους 1.500!! δημιουργώντας έτσι μια νέα κατάσταση). Στο στάδιο αυτό είναι καλοδεχούμενοι, αλλά να μην φθάσουμε και τον Καναδά που τώρα έχει θέσει περιορισμούς στην μόνιμη κατοικία για Κινέζους.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι μέχρι σήμερα πωλήθηκαν γύρω στις 300 μονάδες για διαβατήρια, πλέον των 250 που υπάρχουν (Λεμεσός μόνο) υπάρχει μία άμεση προσφορά σε ένα συνολικό αριθμό 550 μονάδων. Οι αγοραστές αυτοί έχουν την δυνατότητα μεταπώλησης τους μετά από περίοδο 3 ετών από την ημερομηνία αγοράς (δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι από την παράδοση/μεταβίβαση).

Σε τρία λοιπόν χρόνια λοιπόν και με αυξημένη προσφορά νεοεισερχόμενων έργων και επιπλέον την δυνατότητα διάθεσης των υφιστάμενων μονάδων, γίνεται αντιληπτό ότι ο προβληματισμός μας για ύπαρξη συνεχούς ζήτησης σε σχέση με την προσφορά είναι βάσιμος. Εκτός τούτου και με την συμπεριφορά μας, άρχισε να ανησυχεί και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αποστέλλοντας μας προειδοποίηση για το μέτρο. «Ευτυχώς» που οι αριθμοί είναι μικροί (τώρα) αλλά διερωτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε τον πιθανό περιορισμό/κατάργηση του μέτρου αυτού μετά από πίεση της Ε.Ε. Επειδή τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα βασίζονται πάνω στις βίζες/διαβατήρια (μαρίνες-γήπεδα γκολφ-έργα υποδομής-malls κλπ) είναι πρόδηλο τι θα είναι το αποτέλεσμα εάν το μέτρο αυτό αποσυρθεί ή περιοριστεί. Ως εκ τούτου τόσο οι επιχειρηματίες ανάπτυξης, όσο και οι χρηματοδότες εις μια προσπάθεια περιορισμού της πιθανότητας αυτής της κατάργησης και της κάθετης μείωσης της ζήτησης/τιμών, να έχουν υπόψη τους ότι η ανάπτυξη αυτή δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ χρόνο. Αυτή η ευφορία είναι μεν δικαιολογημένη, ενώ ερμηνεύεται από τους διάφορους της αγοράς ότι πρόκειται για γενική κατάσταση, ενώ η ζήτηση είναι μάλλον τοπική (Λεμεσός κατά κύριο λόγο). Ταυτόχρονα υπάρχει τώρα η προσπάθεια ανέγερσης παρόμοιας φύσης διαμερισμάτων Λεμεσού στην Λευκωσία που κατ’ εμάς δεν μπορεί να έχει τέτοια ζήτηση αλλά «θα δείξει». Πωλήσεις στην Λευκωσία με τιμές €3.500-€4.000/τ.μ. που είναι το ½ εκείνων των τιμών της Λεμεσού, βάσει των δικών μας εμπειριών δεν μπορούν να διατηρηθούν, ενώ 4-5 πωλήσεις/αγορές κυρίως από τους ιδιοκτήτες/μετόχους της εταιρείας ανάπτυξης δεν είναι απόδειξη της ευρύτερης ζήτησης της Λευκωσίας.

Βέβαια παραμένει το προβληματικό θέμα των κοινοχρήστων που λόγω μη πληρωμής από τους ενοίκους (που αφορά κυρίως ντόπιους αλλά και ξένους) θα προκαλέσει και αυτό μέρος της αντίστροφης μέτρησης για τις κακοσυντήρητες πολυκατοικίες των 20-30 ορόφων που θα είναι πιο εξόφθαλμες και η δυσφήμιση δεν θα μπορεί να κρυφτεί πλέον [ίδε πρόσφατο μας άρθρο για θεραπεία του θέματος].

Κρίμα που οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών δεν ενέσκηψαν επί του θέματος που τόσο ταλαιπωρεί τους αγοραστές και κυρίως τους καλοπληρωτές προς όφελος των κακοπληρωτών της αγοράς.

Επιπλέον η πιθανή λύση του Κυπριακού θα φέρει τα άνω κάτω στην αγορά ακινήτων, ενώ η πιθανή υιοθέτηση των δύο μερών [Βίζες/Διαβατήρια] στο Τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο Ελληνικό κρατίδιο.

Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι νέοι εύποροι αγοραστές έχουν οικονομική δυνατότητα σε πολύ ψηλά επίπεδα και δεν πρέπει να συγχύζονται με τους εύπορους Κύπριους. Η γνωστή αλυσίδα McDonald’s τιμολογεί το έδεσμα Big Mac βάσει του κόστους/επιπέδου ζωής ανά χώρα. Εμείς εδώ για την Κύπρο θα λέγαμε ότι η βάση μας θα πρέπει να είναι το κόστος μιας «πίττας σουβλάκια» που είναι γύρω στα €5-€6/μια (take away). Σε επίσκεψη μας σε εστιατόριο της Λεμεσού, μας σέρβιραν (2 άτομα) 7 γαρίδες συνήθους μεγέθους με κόστος €7.0/μία ως πρώτο πιάτο. Ο διπλανός μας Ρώσος μαζί με την οικογένεια του παράγγειλε μεγάλη πιατέλα, χωρίς υπερβολή 30 γαρίδες ως ξεκίνημα!! Η ζήτηση λοιπόν δεν αφορά μόνο στα ακίνητα, αλλά και άλλα παρεμφερή, όπως καταστήματα πολυτελείας, στα εστιατόρια και ευτυχώς που έχουμε εμείς οι ντόπιοι αρκετές επιλογές σε όλες τις τιμές που ανταποκρίνονται στην τσέπη μας.

Υπό τις περιστάσεις θα πρέπει να προστατέψουμε το μέτρο αυτό χωρίς να μας παρασύρει η εφήμερη ευφορία.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2016 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software