Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

“Ρωσικό Κόμμα” - Λόγος Ανησυχίας;

8 Οκτωβρίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Εγώ ο Πολίτης / Я - гражданин

Αναμένουμε ότι θα έχουμε αρχικά κάποιες «σιωπηλές» αντιδράσεις και αύξηση της πίεσης από την Ε.Ε. για το θέμα των διαβατηρίων / βίζας (γιατί όχι μια πιο μόνο η Κύπρος δέχθηκε το Bail In, ενώ καμία άλλη χώρα με το παρόμοιο μέτρο των διαβατηρίων δεν αναδείχθηκε από τον διεθνή τύπο και Μ.Μ.Ε. ως θέμα).

Το παρόν δεν είναι πολιτικό άρθρο αλλά μια έκφραση των δικών μας σκέψεων σχετικά με το πιο πάνω θέμα. Μας προβληματίζει εάν αυτή η κίνηση εκ μέρους ορισμένων ατόμων μεν, αλλά με Ρωσική καταγωγή, κατά πόσον θα έχει επίδραση στην Κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση με αντίκτυπο στον τομέα της Κυπριακής αγοράς ακινήτων.

Δυστυχώς ο ξένος τύπος και τα Μ.Μ.Ε. δεν παρατήρησαν αυτή την εξέλιξη με θετικό μάτι. Για αρκετά Ευρωπαϊκά Κράτη, ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει τερματιστεί και Κράτη όπως η Γερμανία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, νοιώθουν, μια εχθρότητα εναντίον των Ρώσων.

Το Bail In για την Κύπρο το έτος 2013 είναι ένα παράδειγμα τιμωρίας των Ρώσων επενδυτών / καταθετών εκ μέρους της Ε.Ε. Ενώ λοιπόν τράπεζες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε χειρότερη μοίρα δεν τους ζητήθηκε αυτό το μέτρο, επέμεναν να υιοθετηθεί από την Κύπρο. Ο λόγος είναι ότι η Ε.Ε. είχε στόχο κατά κύριο λόγο τους Ρώσους καταθέτες και για τιμωρία των «φίλων τους» (Κύπρο).

Ας κοιτάξουμε πως μας βλέπουν οι ξένοι:

  • Η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική, η RCB Bank, μερικώς η Τράπεζα Αναπτύξεως ελέγχονται σε αρκετό βαθμό από Ρώσους/Ρωσόφωνους επενδυτές, εάν δε τώρα με την πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας, η Τράπεζα αυτή περιέλθει και πάλι υπό τον έλεγχο των Ρωσόφωνων, οι ξένοι θα μας υποδείξουν ότι ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται σε χέρια ξένων.

  • Το θέμα της Βίζας / Διαβατηρίων προσέλκυσε και αυτό την προσοχή του ξένου τύπου, άνκαι οι πλείστες άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν παρόμοιο σύστημα. Στόχευσαν μόνο την Κύπρο, γνωρίζοντας ότι βασικά στοχεύουν στο περιορισμό των Ρώσων / Ρωσόφωνων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

  • Αυτοί οι ξένοι επενδυτές με καταστήματα, εστιατόρια, υπεραγορές με Ρωσικές επιγραφές (και σημαίες) θεωρείται πρόκληση για αυτούς, ενώ η ύπαρξη Ρωσικών εκκλησιών, η ύπαρξη δύο ραδιοσταθμών/εφημερίδων κλπ είναι ένα πρόσθετο αρνητικό στοιχείο όχι από εμάς τους Κύπριους, αλλά από τους ξένους.

  • Κλπ κλπ

Από τις αρχικές αντιδράσεις της περιρέουσας ατμόσφαιρας από τους ξένους, δεν είναι ότι το καλό για την Κύπρο. Παρόλο που ως Κύπρος το ενδιαφέρον Ρώσων κλπ για την Κύπρο είναι και καλοδεχούμενο και τσιμεντώνει την φιλία των χωρών). Ίσως λόγω της εποχής Μακαρίου και τις αντιδράσεις που είχαμε εκ μέρους των Η.Π.Α. τότε, ότι, «η Κύπρος θα γίνει νέα Κούβα» να έχει και αυτό την σημασία της.

Χωρίς να θέλουμε να απογοητεύσουμε τους αναγνώστες αυτής της στήλης και προς αποφυγή αντιδράσεων (έστω μη δικαιολογημένων) από ξένες χώρες (συνέταιροι μας και άλλοι) ίσως το κόμμα αυτό να γίνει υπό μορφή «ομάδας πίεσης» = Lobby, κάτι παρόμοιο που έχουν τόσο οι Κύπριοι στην Βρετανία, όσο και οι Έλληνες της Αμερικής, που συνδέονται με τα κύρια πολιτικά κόμματα του τόπου και μπορούν να παρεμβαίνουν μέσω των μελών τους για τις δικές τους απόψεις.

Αναμένουμε ότι θα έχουμε αρχικά κάποιες «σιωπηλές» αντιδράσεις και αύξηση της πίεσης από την Ε.Ε. για το θέμα των διαβατηρίων / βίζας (γιατί όχι μια πιο μόνο η Κύπρος δέχθηκε το Bail In, ενώ καμία άλλη χώρα με το παρόμοιο μέτρο των διαβατηρίων δεν αναδείχθηκε από τον διεθνή τύπο και Μ.Μ.Ε. ως θέμα).

Εάν αυτό συμβεί (λογική προέκταση μετά από την συμπεριφορά των συνεταίρων μας) θα αποθαρρύνει τους πρώην «Σοβιετικούς» να επενδύσουν στην Κύπρο, ενώ η δήλωση Πούτιν για «παράδειγμα προς αποφυγή για τους Ρώσους πολίτες είναι η Κύπρος» με τα ανάλογα αποτελέσματα εάν επαναληφθεί, μάλιστα τώρα που η κύρια πηγή εισοδήματος (εκτός τουρισμού) της Κύπρου είναι οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ψηλής εισοδηματικής στάθμης η οποία έχει απογειωθεί θα είναι πρόβλημα.

Δυστυχώς είμαστε πολύ μικρή ως χώρα να αντιδράσουμε στις διάφορες πιέσεις (ίδε και το εμπάργκο για γεωργικά προϊόντα στην Ρωσία) ενώ το «πολεμικό κλίμα» που εκπροσωπείται από τις Η.Π.Α. με ύπαρξη ενισχυμένων στρατευμάτων στις Βαλτικές χώρες είναι αρνητική εξέλιξη και δεν ξέρει κανένας πως θα εξελιχθεί στις σχέσεις Ε.Ε. + Ρωσίας. Από τις δικές μας εμπειρίες το 30% του ψηλού κόστους αγορών που προέρχονται από Ρώσους και αυτό είναι ένα πολύ ψηλό ποσοστό για να το αγνοήσουμε.

Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα από την πολιτεία να αγνοεί τέτοιου είδους σημάδια προειδοποίησης, το οποίο και θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Παραδείγματα της προέκτασης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου:

  • Γερμανοί τουρίστες ζητούν όπως μη τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία που υπάρχουν πολλοί Ρώσοι (για την Κύπρο οι Ρώσοι πιο καλοί πελάτες με οικογένειες χωρίς κανένα πρόβλημα).

  • Βρετανική εταιρεία που εδρεύει στην Λεμεσό μας αναφέρει ότι δεν θέλουμε να πάμε στους διάφορους παιγνιδότοπους τα παιδιά τους που είναι ιδιοκτησία Ρώσων.

  • «Θα αγοράσουμε κατοικία στο έργο (Χ) αλλά κατά την επίσκεψη μας το έργο φαίνεται να έχει καταληφθεί από Ρωσόφωνους. Έχετε κάτι άλλο να μας δείξετε»; (Πολωνός πελάτης μας).

Καλή λοιπόν η κίνηση αυτή και ας παραδειγματιστούν οι μετέχοντες στο κόμμα αυτό από άλλες χώρες, με ίσως κάποιες υποδείξεις εκ μέρους της Δημοκρατίας.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software