Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Η τελευταία προειδοποίηση - Διαβατήρια & Βίζες

30 Απριλίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Διαβατήριο - Κυπριακή Δημοκρατία

Οδηγούμαστε λοιπόν σε 2-3 χρόνια (μέγιστο) σε μια νέα πιθανή κρίση ακινήτων για αυτού του είδους τις επενδύσεις, τα οποία όμως θα έχουν τον ανάλογο τους αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά και στην ντόπια ζήτηση κατ’ επέκταση.

Έχουμε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν για τα αξιόλογα κτίρια τα οποία ανεγείρονται και/ή βρίσκονται υπό ανέγερση ιδιαίτερα στην Λεμεσό. Από την τελευταία μας πληροφόρηση υπάρχουν στην αγορά τώρα γύρω στα 200 διαμερίσματα προς διάθεση, πλέον εκείνα που προγραμματίζονται να ανεγερθούν στο άμεσο μέλλον.

Οι τιμές διάθεσης κυμαίνονται από €7.000-€15.000/τ.μ. (τα δεύτερα επί της παραλίας, επί του παραλιακού δρόμου γύρω στις €10.000/τ.μ. και πίσω από αυτόν €7.000 - €8.000/τ.μ. (ανάλογα των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι και οι τιμές).

Αξιόλογα κτίρια και μπράβο στους developers που αναλαμβάνουν τέτοιου ψηλού κόστος επενδύσεις και ακόμη «μπράβο» στους χρηματοδότες τους, οι οποίοι φαίνεται να μην αναμένουν την επερχόμενη κρίση, με το ανάλογα αποτέλεσμα της καταστροφής εκείνης του 2008 και μετά.

Η ζήτηση για αυτές τις μονάδες προέρχονται κατά 90% για τα διαβατήρια και σε λιγότερο βαθμό για τις βίζες μόνιμης παραμονής. Εκτός από τις μονάδες επί της παραλίας που έχουν κάποιου είδους μονοπωλιακή αξία και ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται υπό την διαχείριση ξενοδοχείων και έχουν την υπηρεσία διαχείρισης και εκείνης της ενοικίασης, τα άλλα αναμένουμε να έχουν κάποιο μελλοντικό (και ίσως σοβαρό) πρόβλημα.

  • Ο νόμος περί κοινοχρήστων και είσπραξης και τα προβλήματα της μη λειτουργίας, θα εμφανιστούν σε 1-2 χρόνια από σήμερα όταν τα κοινόχρηστα δεν πληρώνονται (σύνηθες φαινόμενο) και μάλιστα όταν κατά μέσο όρο τα κοινόχρηστα θα ανέρχονται τουλάχιστον σε €1.000/μήνα/μονάδα για τέτοιου είδους έργα. Τώρα ένοικοι δεν πληρώνουν για ποσά των €50-€100/μήνα κοινόχρηστα πως θα ανταποκριθούν στα €1.000;

  • Πως θα εισπραχθούν τα κοινόχρηστα, όταν οι πλείστοι ξένοι αγοραστές δεν μπορούν να βρεθούν και ούτε και τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού ο σκοπός είναι η εξασφάλιση του διαβατηρίου/βίζας και δεν επιθυμούν να κατοικούν στην Κύπρο οι πλείστοι.

  • Οι αγοραστές αυτοί του (τουλάχιστον) €1.0 εκ. για διαμερίσματα των 1-2 υπνοδωματίων, δεν είναι ανάγκη να ζουν στην Κύπρο και μάλιστα έχουν το δικαίωμα να το πωλήσουν μετά της περιόδου 3 ετών από την αγορά που θα προστεθούν στον πιο πάνω αριθμό των νέων έργων, προσφέροντας τα σε πολύ πιο χαμηλές τιμές (δεν τους ενδιαφέρει η Κύπρος ιδιαίτερα αγαπητοί μας αναγνώστες, αλλά το διαβατήριο για να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε.).

  • Λάβαμε μέχρι σήμερα δύο προειδοποιητικές επιστολές από την Ε.Ε. ότι «το παρακάναμε» - ίδε πρόσφατη διαφήμιση στο ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας σε βιτρίνα της διαφήμισης του Κυπριακού διαβατηρίου (Ε.Ε.) ότι «αγοράστε ακίνητα και θα σας το δώσουμε». Παρομοίως ανακοινώσεις στα αεροδρόμια και διεθνείς εκθέσεις.

  • Υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα η προσπάθεια κατάργησης της χαμηλής φορολογίας και η ύπαρξη κάποιου είδους ενιαίας φορολογίας, στην Ε.Ε. και εάν αυτό συμβεί η Κύπρος θα χάσει ακόμη ένα προσόν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Εκτός των πιο πάνω παραγόντων που αυξάνει το ρίσκο τέτοιου είδους επενδύσεων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι τυχόν πολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή λόγω Τουρκίας (αέριο) και οι σχετικοί κίνδυνοι από Ελλάδα/Τουρκία για θερμό επεισόδιο (είναι θέμα χρόνου με τους σημερινούς ηγέτες αλλά μας επηρεάζει ως Κύπρος), ενώ η νέα διεθνής κατάσταση πραγμάτων έχει εξελίξεις (ίδε Κορέα) που επηρεάζουν όλο τον κόσμο.

Οδηγούμαστε λοιπόν σε 2-3 χρόνια (μέγιστο) σε μια νέα πιθανή κρίση ακινήτων για αυτού του είδους τις επενδύσεις, τα οποία όμως θα έχουν τον ανάλογο τους αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά και στην ντόπια ζήτηση κατ’ επέκταση.

Μας παραξενεύει η ευκολία με την οποία ορισμένοι χρηματοδότες παρέχουν δάνεια για τέτοιες αναπτύξεις και ασφαλώς είναι δικό τους θέμα με τους δικούς τους μελετητές/ειδικούς επί τέτοιων έργων. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο δικό τους θέμα, αλλά και θέμα της ευρύτερης οικονομίας που θα έχει τις επιπτώσεις της.

Αναμένουμε αντιδράσεις επί των θέσεων μας τόσο από τα διάφορα δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικά και ασφαλώς και τους μεσίτες της «διευθέτησης» των εγγράφων που όλοι έχουν να κερδίσουν (μαζί με το Γραφείο μας ασφαλώς).

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software