Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Θα την πάθουμε και πάλι

18 Δεκεμβρίου 2016

Subscribe to our monthly newsletters.

Λεμονία στην Κύπρο

Η κατάσταση της βιομηχανίας των ακινήτων κρέμεται από μια κλωστή, εκείνης της ανοχής της συμπεριφοράς μας από τους δανειστές μας/Ε.Ε. Χρειάζεται λοιπόν και έλεγχο το όλο σύστημα και να μην ξαναπούμε το ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ για τυχόν νέα μέτρα που θα μας επιβάλουν οι δανειστές μας, διότι θα είναι το τέλος μας.

Το πάθημα δεν μας γίνεται μάθημα φαίνεται. Όπως και στην προ Μαρτίου 2013 εποχή, έχουμε και τώρα προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και άλλους, τόσο ντόπιους όσο και ξένους οργανισμούς, ότι ξοδεύουμε περισσότερο από ότι κερδίζουμε. Αποτέλεσμα να έχουμε προειδοποίηση για το δημοσιονομικό χρέος. Ακόμη δεν βγάλαμε τα κεφάλαια μας από το νερό του πνιγμού και άρχισε, πρώτη η Κυβέρνηση να διαφημίζει για αυξήσεις με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν οι αδηφάγες συντεχνίες και που ασφαλώς ζητούν μισθολογικές αυξήσεις παρ’ όλου του αποπληθωρισμού που αύξησαν τα εισοδήματα κατά 6%. Και ωσάν αυτό δεν ήταν αρκετό, στο νέο προϋπολογισμό η ίδια η Κυβέρνηση προνοεί περί τα €20 εκ. για αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα για μισθούς. Τι νοοτροπία είναι αυτή;

Υπάρχει ένα είδος ανταγωνισμού αυτοκαταστροφής προερχόμενος από όλες τις παρατάξεις που πείθουν ότι ουδείς αγαπά την Κύπρο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το προσωπικό τους συμφέρον. Μαθαίνουμε ότι κύριοι τραπεζίτες του κράτους έχουν μισθό €200.000/χρόνο, ενώ άλλοι Κυβερνητικοί επίτροποι κλπ σε παρόμοιο επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πέραν του 30% από τον μισθό του Προέδρου μας.

Υπάρχει λοιπόν ένας συνδυασμός αυτοκαταστροφής και σας παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα όπως:

  • Κατάργηση του κτηματικού φόρου

  • Αύξηση της εξαίρεσης από το Φ.Π.Α. για κατοικίες

  • Μη εφαρμογή του Φ.Π.Α. σε γη

  • Μείωση των μεταβιβαστικών

  • Μείωση των κεφαλαιουχικών κερδών

  • Σταύρωμα των αποκρατικοποιήσεων και κατάργηση της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας

  • Και άλλα

Φθάσαμε και στην Βουλή όπου οι 56 με το ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ του 3/2013 και μέχρι σήμερα, ούτε ένας από τους ΗΡΩΕΣ μας ζήτησε συγγνώμη για το λάθος τους που κατάστρεψε την Κύπρο. Οι ίδιοι αυτοί σε ένα ακατανόητο ψήφισμα σταυρώματος των κονδυλίων του Κράτους που θα βοηθούσε την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα (μια και που είναι η υποχρέωση βάσει του Μνημονίου στο Κράτος) και χωρίς να το αντιληφθούν «μείωσαν τα δικά τους - οι βουλευτές – τα έξοδα παραστάσεων (που προκάλεσε και το ανήκουστο σε επίπεδο συζήτησης για μπουζούκια – ίδε επίπεδο βουλευτών). Τώρα θα επανέλθουν να διορθώσουν το λάθος (μόνο για τις τσέπες τους).

Με τέτοια ποιοτικά επίπεδα λοιπόν και αρκετούς άσχετους βουλευτές, πως μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον τουλάχιστον στην οικονομία;

Η οικονομία του τόπου είναι και η βάση της προσέλκυσης ξένων επενδυτών και κατ’ επέκταση στην αγορά των ακινήτων. Μέχρι τώρα αποτελούσαμε ένα καλό παράδειγμα προς τους δανειστές μας/Ε.Ε. ότι μπορούμε να αυτό-πειθαρχηθούμε, αλλά με τα πιο πάνω τερατώδη λάθη και άλλα, πως θα προχωρήσουμε; H πρώτη προειδοποιητική βολή από την Ε.Ε. ελήφθη την περασμένη εβδομάδα που αφορούσε τις βίζες/διαβατήρια. Πόσο ανόητοι είμαστε αγαπητοί μας αναγνώστες όταν νομίζουμε ότι δεν θα μας πάρουν χαμπάρι;

Οι πωλήσεις για βίζες με €300.000 ξεκίνησε με κυρίως ενδιαφερόμενους αρχικά Κινέζους από την Πάφο. Οποιοσδήποτε αγόραζε δηλώνοντας €300.000 είτε εάν αυτό είναι διαμέρισμα του ενός είτε των τριών υπνοδωματίων ήταν το ίδιο. Μας πήραν χαμπάρι οι Κινέζοι και σε διεθνή έκθεση στην Κίνα, οι ξεγελασθέντες αγοραστές παρουσιάστηκαν ακόμη και με πανό διαμαρτυρόμενοι. Προειδοποιήσαμε τότε (σε αυτή την στήλη) για την κομπίνα και γράψαμε και στον Πρέσβη της Κίνας επί του θέματος για να προστατεύσει τους συμπολίτες του. Καμία ανταπόκριση. Επίσης προειδοποιήσαμε για προμήθειες του 20%-25% για Κινέζους μεσίτες που αφού δήλωναν την αγορά σε €300.000 με τις περίπου €100.000 να επιστρέφεται πίσω στους μεσίτες υπό μορφή «έξοδα προώθησης». Παρομοίως και σε λιγότερο βαθμό οι πωλήσεις για διαβατήρια με τα €2.0 εκ. (με κατοικία €500.000). Χρειάζεται ως εκ τούτου η παρακολούθηση ανά πράξη που πάνε τα εισπραχθέντα ποσά, εάν δηλαδή επιστρέφονται πίσω τον αγοραστή/μεσίτη μεγάλο ποσοστό με τον ένα ή άλλο τρόπο. Δικαίως ο Υπουργός Εσωτερικών διαμαρτύρεται για κομπιναδόρους αλλά αυτά συμβαίνουν Κύριε Υπουργέ και δεν θα ήταν λάθος από τα εισπραχθέντα ποσά των €1.725 δις. για τις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ένα ποσοστό έστω 1% να χρεώνεται προς τους πωλητές (δύσκολο εγχείρημα) για έλεγχο. Τα δύο αυτά ευφάνταστα μέτρα (βίζες/διαβατήρια) (από το έτος 2007 επί προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου όπως όμως τώρα εξελίχθηκαν ελκυστικά) είναι ο κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης για ακίνητα.

Μας παρακολουθεί λοιπόν η Ε.Ε. και θα μας επιβάλουν είτε την κατάργηση του μέτρου αυτού είτε τον περιορισμό του και κατ’ επέκταση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία/αγορά ακινήτων.

Η κατάσταση της βιομηχανίας των ακινήτων κρέμεται από μια κλωστή, εκείνης της ανοχής της συμπεριφοράς μας από τους δανειστές μας/Ε.Ε. Χρειάζεται λοιπόν και έλεγχο το όλο σύστημα και να μην ξαναπούμε το ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ για τυχόν νέα μέτρα που θα μας επιβάλουν οι δανειστές μας, διότι θα είναι το τέλος μας.

Ποιος όμως αναμένουμε να αντιδράσει και να εισηγηθεί μέτρα; Οι τράπεζες, οι οποίες επωφελούνται (και γιατί όχι) από τους οφειλέτες δανείων, οι δικηγόροι και οι ελεγκτές (με χρεώσεις βαρβάτες - η ζητούμενη προμήθεια επιπλέον) το δικό μας επάγγελμα με τα ανάλογα οφέλη, το Κράτος με την είσπραξη των €4.0 δις., (από ακίνητα και άλλα) οι βουλευτές μας με το επίπεδο που τους διακρίνει (ίδε μπουζούκια) κλπ; Ποιος αγαπά στο τέλος την Κύπρο;

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2016 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software