Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Τι μπορεί να κάνει ένας Υπουργός

29 January 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Νέα Γενεά Κυπρίων Μεταναστών

Τι μπορεί λοιπόν «ένας» υπουργός να πετύχει στην οικονομία της Κύπρου; Αυτός στον τομέα της οικοδομικής ανάπτυξης είναι ο Υπουργός Εσωτερικών που ανάλογα των αποφάσεων του μπορεί να κάνει την διαφορά. Βγάζουμε λοιπόν το καπέλο στον κ. Χάσικο επί του θέματος, αλλά ασφαλώς και του Υπουργικού Συμβουλίου/Κυβέρνησης

Σε πρόσφατη μας επίσκεψη στους Δήμους Αγίας Νάπας - Σωτήρας - Παραλίμνι μείναμε άφωνοι από τον οικοδομικό οργασμό της περιοχής. Το προηγούμενο μας άρθρο για τους Δήμους Αμμοχώστου είναι σχετικό, αλλά τα δεδομένα είναι τέτοια σήμερα που καθιστούν την περιοχή αυτή πιο ανταγωνιστική από πλευράς της οικοδομικής ανάπτυξης.

΄Εχουμε μετρήσει 15 ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό επέκταση/αναβάθμιση, νέα εμπορικά κτίρια υπό ανέγερση, ασφαλώς την Μαρίνα της Αγίας Νάπας και το νέο (μοναδικό) ξενοδοχείο Σωτήρας στην Αγία Θέκλα, που θα αυξήσουν τις τουριστικές κλίνες κατά 2.000 και κατ’ επέκταση τον αριθμό των επισκεπτών ξένων/ντόπιων. Ταυτόχρονα τα εξαγγελθέντα έργα υποδομής από τους Δήμους Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου με τους νέους παραλιακούς πεζόδρομους, αποβάθρες, μικρούς λιμενίσκους και άλλα, όταν αποπερατωθούν (έστω σε 3 χρόνια) θα καθιερώσουν την περιοχή αυτή ως μια νέα «Μύκονο» της Κύπρου, με διεθνή εμβέλεια και πολλαπλάσια ευεργετήματα για την περιοχή και ασφαλώς της ευρύτερης οικονομίας της Κύπρου.

΄Ηδη η Μαρίνα της Αγίας Νάπας προσφέρει διαμερίσματα/κατοικίες προς €7.000-€8.000/τ.μ. με ένα αυξητικό ενδιαφέρον και αυτό λόγω της ικανότητας του πολυεκατομμυριούχου ξένου επενδυτή να προσελκύσει πελάτες/ αγοραστές. Οι αγοραστές αυτοί της ψηλής εισοδηματικής στάθμης, κυρίως ξένοι, θα προσφέρουν κατ’ επέκταση και την ενίσχυση τους στα τοπικά καταστήματα/ εστιατόρια/clubs και τόσα άλλα. Ακόμη και αυτό το «ανοικτό πάρκο» (κακή άσχετη ονομασία Open Park) είχε περίπου 30 επισκέπτες στην Αγία Νάπα κατά την επίσκεψη μας, παρόλης της βροχής και αέρα/κρύο. Επίσης τα εύσημα θα πρέπει να δοθούν και στις Κυπριακές τράπεζες/χρηματοδότες που αντιλήφθηκαν ότι το μέλλον του τόπου είναι ο τουρισμός (ίδε και την σύσταση της Τρόικας) και ενθαρρύνουν έτσι την τουριστική ανάπτυξη.

Τι μπορεί λοιπόν «ένας» υπουργός να πετύχει στην οικονομία της Κύπρου; Αυτός στον τομέα της οικοδομικής ανάπτυξης είναι ο Υπουργός Εσωτερικών που ανάλογα των αποφάσεων του μπορεί να κάνει την διαφορά. Βγάζουμε λοιπόν το καπέλο στον κ. Χάσικο επί του θέματος, αλλά ασφαλώς και του Υπουργικού Συμβουλίου/Κυβέρνησης κατ’ επέκταση για τα ακόλουθα:

  • Τα κίνητρα που δόθηκαν με τους συντελεστές δόμησης ήταν ότι το καλύτερο και είναι μια απτή απόδειξη πως ο συντελεστής δόμησης βοηθά στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης, κάνοντας τις αναπτύξεις πιο βιώσιμες.

  • Οι χαλαρώσεις και τα λεγόμενα «Κίνητρα Αναστασιάδη» είναι ένα πρόσθετο κίνητρο με τις μεγάλες αναπτύξεις (ίδε 3 νέα εξαγγελθέντα έργα με βάση αυτό το κίνητρο).

  • Η αντιμετώπιση των αρνητικών παραμερίζονται και το Κράτος ακολουθεί την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης απρόσκοπτα και καλά κάνει να κωφεύει.

  • Παραμένει το γήπεδο γκολφ (και η μαρίνα του Παραλιμνίου υπό εξέλιξη) που παραπαίει. Δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος, αλλά το γήπεδο γκολφ του Πρωταρά-Αγίας Νάπας ίσως να καταταγεί ως έργο υποδομής με τις ανάλογες επιδοτήσεις, όπως και η χρηματοδότηση του από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως με χαμηλό τόκο. Εάν υποθέσουμε ότι το γήπεδο αυτό θα κοστίσει €5.0 εκ. (χωρίς το κόστος γης) και εδώ κ. Υπουργέ των Εσωτερικών θα μπορεί να εξευρεθεί κάποια φόρμουλα από το Κράτος να συνεισφέρει την γη, να ανατεθεί η οργάνωση/διαχείριση σε ένα γνωστό διεθνή οίκο υπό διαχείριση για να προσελκυσθούν και οι υπόλοιποι επενδυτές. Όπως αναφερθήκαμε και στο παρελθόν να δημιουργηθεί ένα ταμείο και οποιοσδήποτε ωφελείται από τα ευεργετήματα των χαλαρώσεων και κινήτρων να συνεισφέρει €50 - €100/τ.μ. πάνω στα πρόσθετα τ.μ. Με την συνεισφορά του Κράτους ως γη και τα υπόλοιπα με τις εισπράξεις θα αρχίσει να δημιουργείται ένα ταμείο για την υλοποίηση του έργου αυτού και αυτό ως μια ένδειξη εκ μέρους εκείνων που θα επωφεληθούν.

Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Υπουργό Εσωτερικών να συνεχίσει αυτές τις πρωτοπόρες κατά την άποψη μας προσπάθειες της Κύπρου και να συνεχίσει τα κίνητρα, ενώ το ΚΕΒΕ να είναι πιο «διεκδικητικό» για την οικονομία του τόπου, στηρίζοντας τέτοια και άλλα μέτρα.

Ευτυχώς σε αυτό το στάδιο έχουμε και μια Πολεοδομική Αρχή η οποία έχει ξεπεράσει τα τετριμμένα του παρελθόντος και αυτό είναι πολύ θετικό, ενώ το Κτηματολόγιο έχει κάποιο δρόμο ακόμη για να ανταποκριθεί στις σημερινές ταχύτητες σε αποφάσεις.

Το μέλλον της Αμμοχώστου διαγράφεται λαμπρό με τις αξίες ακινήτων να αυξάνονται, με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ξενοδόχους, όσο και στους developers. Εκείνο που παραμένει είναι η αναβάθμιση των διαφόρων υποδομών που τώρα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Με την αναμενόμενη αναβάθμιση της περιοχής όμως η πίεση και η παρέμβαση του υπουργού για έργα υποδομής (κατασκευή δρόμων σε περίκλειστα τεμάχια) θα προκαλέσει αύξηση της προσφοράς της ανάπτυξης παραλιακής γης που τώρα παρατηρείται κάποια έλλειψη.

Η διατήρηση για ίσως ακόμη ένα χρόνο του μέτρου για τις βίζες/διαβατήρια θα πρέπει πλέον να προβληματίσει (ίδε ένσταση της Ε.Ε.), διότι στο μέτρο αυτό βασίζονται τα πλείστα όσα έργα που προσελκύουν τους ξένους επενδυτές (ίδε και έκθεση για το Λιμάνι της Λάρνακας).

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software