Press Centre > Ελληνικά Αρθρα

Press Centre
- Articles
- News & Exhibitions
- Questions & Answers
- Ελληνικά Αρθα
- Publications

Real Estate Tools

- Currency Calculator
- Mortgage Calculator
- Metric Converter

Information

- Cyprus Info
- Property F.A.Q
- Real Estate Tips
- Links Directory
Αποδώσεις από Ακίνητα
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Οι αποδόσεις από τα Κυπριακά ακίνητα ήταν πάντοτε σε χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση ενός ακινήτου αναφέρεται στο επίπεδο του ενοικίου σε σχέση με την τρέχουσα αξία. ΄Ετσι εάν ένα διαμέρισμα έχει τρέχουσα αξία €100.000 και το συνολικό χρονιαίο ενοίκιο είναι €5.000, η απόδοση εκφράζεται ως 5%.
19/03/2017
Ποιος θα μας εξηγήσει επιτέλους; - Δημόσια ή Ιδιωτική Πισίνα;
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Υπάρχει μια τεράστια σύγχυση στην κατάταξη μιας πισίνας κατά πόσο αυτή είναι ιδιωτική ή Δημόσια. Κάπου υπάρχει αναφορά (δεν την βρήκαμε) που υποβάλλει ότι εάν η πισίνα εξυπηρετεί πέραν των 10 μονάδων, αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως Δημόσια. Και εδώ αρχίζει η σύγχυση, διότι Δημόσια πισίνα σημαίνει, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, δωμάτιο πρώτων βοηθειών, μπάνια, ερμάρια κλπ και όλα εις διπλούν (ανδρών/γυναικών).
05/03/2017
Χρόνος για δημιουργία επενδυτικών ταμείων Κύπρου;
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που τείνουν να καταδεικνύουν ότι ήλθε ο χρόνος προβληματισμού για την δημιουργία επενδυτικών ταμείων σε ακίνητα στην Κύπρο και τούτο λόγω του ότι: Οι τιμές έχουν φθάσει στον πάτο (εκτός από γεωργικά κτήματα) και δεν θα αναμένεται ουσιώδης μείωση στο άμεσο μέλλον. Οι χρηματοδότες προσφέρουν ακίνητα είτε υπό μορφή εκποίησης είτε ως swap deals σε χαμηλές τιμές συνοδευόμενες με χρηματοδότηση.
26/02/2017
Ενθάρρυνση της Επανάστασης;
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Δεν γνωρίζουμε εάν οι Δήμοι της επαρχίας Αμμοχώστου έλαβαν υπόψη τις παροτρύνσεις μας του περασμένου μήνα που κατά την δική μας υπόδειξη είναι οι πιο αδικημένοι Δήμοι στον τομέα της ανάπτυξης. Υποδείξαμε στους Δήμους αυτούς ότι δεν μας είναι κατανοητό πως οι άλλες πόλεις να τους επιτρέπονται ψηλοί συντελεστές δόμησης, με τα διάφορα κίνητρα και άλλες παραχωρήσεις, με συντελεστές δόμησης και πέραν των 400% και απεριόριστο ύψος και η περιοχή αυτή της Αμμοχώστου, η οποία έχει και τον πιο ψηλό αριθμό τουριστών να κυμαίνεται ο Σ.Δ. στο 20% για κατοικίες και 40% για ξενοδοχεία (και μάλιστα με μειωτική πορεία στα ποσοστά ανά αναθεώρηση).
19/02/2017
Τελειώνουν οι ευκαιρίες;
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Δυστυχώς το Κτηματολόγιο παρόλης της ύπαρξης ενός πλούσιου αρχείου, δεν μπήκε στον κόπο να κατατάξει αυτές τις πωλήσεις κατά είδος και όσον αφορά την προέλευση των ξένων και έτσι ακολουθώντας τα δεδομένα του αναφέρεται μόνο σε αριθμούς και όχι σε αξία των πωλήσεων (έστω και εάν οι πωλήσεις σε αριθμό είναι το ίδιο η αξία των πωλήσεων ίσως να είναι διπλάσια) είναι ένα πρόβλημα (ως επίσης και οι αγορές των χρηματοδοτών έναντι δανείων κατατάσσονται ως πωλήσεις και αυτό είναι λάθος).
12/02/2017
Το παλιό Λιμάνι Λεμεσού και άλλα - Διάψευση των αρνητικών
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Έχουμε επισκεφθεί το αναβαθμισμένο παλιό Λιμάνι Λεμεσού (Ψαρολίμανο) και πράγματι μας εντυπωσίασαν τα κτίρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που ορισμένα ανεγείρονται πάνω από την θάλασσα σε ένα οργανωμένο έργο ψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας, που κέρδισε κατ’ επέκταση και το Α’ βραβείο αρχιτεκτονικής της Κύπρου.
05/02/2017
Τι μπορεί να κάνει ένας Υπουργός
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Σε πρόσφατη μας επίσκεψη στους Δήμους Αγίας Νάπας - Σωτήρας - Παραλίμνι μείναμε άφωνοι από τον οικοδομικό οργασμό της περιοχής. Το προηγούμενο μας άρθρο για τους Δήμους Αμμοχώστου είναι σχετικό, αλλά τα δεδομένα είναι τέτοια σήμερα που καθιστούν την περιοχή αυτή πιο ανταγωνιστική από πλευράς της οικοδομικής ανάπτυξης.
29/01/2017
Νέα Γενεά Κυπρίων Μεταναστών
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Μετά από το πρώτο κύμα μεταναστών (1950’s) και το δεύτερο (1960’s) το 2013 και μετά, παρατηρήθηκε ένα νέο κύμα μεταναστών προς άλλες χώρες. Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα χρόνια, το «σημερινό κύμα» που ακόμα συνεχίζεται, αποτελείται από άτομα επιστήμονες κυρίως νεαρής ηλικίας (από 25-35 χρονών) που είτε επιδιώκουν εργοδότηση, είτε παραμένουν στις χώρες που σπουδάζουν και δεν επιστρέφουν. Ο στόχος τους είναι κυρίως στην Βρετανία-Η.Π.Α. και σε λιγότερο βαθμό σε Αυστραλία, ενώ οι «μετανάστες» σε Αραβικές χώρες είναι μάλλον προσωρινής διαμονής. Τα επαγγέλματα που μεταναστεύουν είναι κυρίως τεχνικά (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ) και χρηματοοικονομικά θέματα και σε λιγότερο βαθμό για άλλα επαγγέλματα. Οι νεαροί αυτοί στοχεύουν κυρίως στις χώρες που έχουν σπουδάσει και που τους είναι γνώριμες (νοοτροπία/γλώσσα κλπ).
22/01/2017
Δήμαρχοι Αμμοχώστου - Νέα Πολεοδόμηση
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αναφερόμαστε στο παρόν μας άρθρο στους νέους Δημάρχους και Συμβούλια της επαρχίας Αμμοχώστου, ιδιαίτερα στους Δήμους εκείνους που έχουν παραλιακό μέτωπο. Η περιοχή αυτή με τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου, έχει διατηρηθεί υποβαθμισμένη στην ανάπτυξη για ΄λόγους που οφείλονται και στην κακή πολεοδόμηση που επέβαλε το Κράτος και ίσως και λόγω αδυναμίας των εκάστοτε Δήμων.
15/01/2017
Προβληματισμός για το άμεσο μέλλον - Διαβατήρια
Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Πιστεύουμε ότι το μέτρο για τις βίζες μόνιμης παραμονής και για τα διαβατήρια με ιθαγένεια, είναι ότι το πιο πετυχημένο, τόσο για την οικοδομική βιομηχανία, όσο και για την ευρύτερη οικονομία. ΄Ισως το μέτρο αυτό να είναι από μόνο του ο λόγος του ξεκινήματος της ανάκαμψης της οικονομίας (μαζί με τον τουρισμό). Από το μέτρο βίζες/διαβατήρια, εισπράχθηκαν από πωλήσεις ακινήτων γύρω στο €1.7 δις. κατά τον Υπουργό Εσωτερικών. Πολύ καλά, διότι η είσπραξη αυτή θεωρείται τουλάχιστον ως ξεκίνημα που συνδέονται σε κάποιο βαθμό και από τον μακροχρόνιο τουρισμό ψηλής εισοδηματικής στάθμης [που προσθέτει στην όλη κατάσταση], ενώ οι πρόσθετοι ξένοι, μαθαίνουν την Κύπρο με πιθανότητα επέκτασης τους σε επιχειρήσεις [ίδε επενδύσεις Κινέζων σε ξενοδοχεία κλπ.].
08/01/2017

Disclaimer/Copyright/Privacy | Site Map| | Links Directory | Cyprus Villages

Copyright © 2014 Antonis Loizou & Associates Ltd. All rights reserved.
For questions or comments please contact us at  webmaster@aloizou.com.cy
Development by Pansophic Software